Het oude badhuis aan de Oldenzaalsestraat in  Hengelo. Projectontwikkelaar Domain wil er hoge woontoren bovenop bouwen.
Volledig scherm
Het oude badhuis aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Projectontwikkelaar Domain wil er hoge woontoren bovenop bouwen. © Archivision

Woontoren op badhuis Hengelo stap dichterbij: raad akkoord

HENGELO - Er tekent zich een politieke meerderheid af die instemt met de bouw van een 32 meter hoge woontoren bovenop het aloude, verpauperde badhuis aan de Oldenzaalsestraat.

Dat bleek woensdagavond tijdens een politieke markt over dit veelbesproken onderwerp met een kleine honderd bezoekers op de publieke tribune.

Hoewel er veel bezwaren zijn van de achterliggende woonbuurt, dichtten de voorstanders een hoger belang toe aan de vooruitgang en ontwikkeling van de binnenstad. Inclusief het behoud van twee gemeentelijke monumenten, niet alleen het badhuis uit 1932, ook de naastgelegen Dr. Ariensschool.

Constructie

Projectontwikkelaar Aard van Alsté wil eerst de woontoren bouwen met 29 koopappartementen. Daarvoor wil hij een speciale constructie bovenop het badhuis gebruiken. Maar hij heeft inmiddels ook de procedure opgestart om de Dr. Ariensschool om te toveren tot een appartementengebouw.

Vanuit de politieke fracties kwam duidelijk de wens naar voren, sommige fracties vroegen daar garanties voor, om het gebied integraal te ontwikkelen zoals ook het sportterrein aan de andere kant van het badhuis. Maar dat ligt moeilijk, want voordat er op het sportterrein gebouwd kan worden moet eerst de planologische bestemming van het terrein worden gewijzigd.

Monumentencommissie

De monumentencommissie is al akkoord met de hoogbouw op het vrijwel verpauperde badhuis. Niets doen, betekent volgens voorzitter Hans de Gruil vrijwel zeker sloop over niet al te lange tijd.

Formeel moet de voltallige gemeenteraad in de vergadering dinsdag definitief akkoord gaan. Maar als de schijn niet bedriegt, zal dat akkoord er komen. Er zijn hier en daar moties aangekondigd, om meer garanties van de projectontwikkelaar af te dwingen. Dan gaat het om groen in het toekomstige Wemenpark, maar ook om parkeerplaatsen.

Raad van State

Tegenstanders zoals ook de Stichting Hoogbouw Domain…voor de buurt niet zo fain hebben al aangekondigd bij instemming van de gemeenteraad de kwestie voor te leggen aan de Raad van State. Deze Haagse rechter moet dan oordelen over zowel de omgevingsvergunning als het gewijzigde bestemmingsplan. Die procedures zijn samengepakt in een zogenoemde ‘coordinatieregeling’, zodat de bouw snel kan beginnen. Volgens Van Alsté zal dat bij instemming van de Raad van State in het laatste kwartaal van het jaar zijn.

Niet serieus

De stichting vreest onder meer privacyverlies voor omwonenden, maar ook schaduwwerking in de winter als de zon laag staat. Een alternatief plan van de stichting zou niet serieus zijn beoordeeld. Ook de stichting pleit voor een totaalpakket voor het gehele terrein; badhuis, de school en de sportvelden.

Reacties

Stan Horsthuis van de lijst Horsthuis: “Het bouwplan is acceptabel. Het nieuwe woongebied is straks een aanwinst voor de gemeente. Ik zie koudwatervrees bij de omwonenden.”

Egbert Alkema van de ChristenUnie: “Wij staan achter het geheel; het badhuis, de school en het sportterrein ontwikkelen, alles in één keer en zwart op wit.”

Jos Rikkerink van de VVD: “De procedures zijn hier goed gevolgd.”

Marcel Evertzen van BurgerBelangen: ‘Ik wil dit project over de verkiezingen heen tillen. Er is nog veel onduidelijkheid.”

Imdat Yikilmaz van de PvdA: “Wij zijn voornemens het plan te steunen met een doorkijk naar het gehele gebied. Na 25 jaar historie rond het badhuis moeten we dit oplossen nu.”

Bas van Wakeren van ProHengelo: “Er moet wat gebeuren in de binnenstad. Langer wachten is voor twee monumenten funest. Van Alsté maakte een mooi plan.”

Leo Janssen van Lokaal-Hengelo: “Nee, de bouw van een woontoren van 32 meter hoogte om het plan realistisch te maken heeft mij niet overtuigd. Mediation zou een oplossing zijn om het met de buren op te lossen of de woontoren bouwen naast parkeerterrein Thiemsbrug en op het badhuis het alternatieve plan van de omwonenden een kans geven.”

Gerard Vennegoor van de SP: “Het is voor ons een dilemma. Wij zijn er nog niet uit wat wij gaan doen.”

Koert van ’t Hoff van de Groep Mulder: “We moeten zuinig zijn op onze monumenten. De handschoen is goed opgepakt door Van Alsté. Maar ik heb nog veel vragen.”

Jan Evers van GroenLinks: “Wat er aan hoog bouw komst staat niet in verhouding tot wat er onder die toren staat. Twee of drie verdiepingen erop, dat geeft een heel ander beeld. Laten we meer tijd nemen om te zien wat nog mogelijk is.”

Maarten van Rossum van D66: “Wij zijn enthousiast. Nieuwbouw in plaats van een bouwval. Het eerste plan voor het badhuis in dertig jaar tijd waar een investeerder voor is gevonden. Het merendeel van de bezwaren delen wij niet.”

Nuri Akfidan van het CDA: “Soms moet je mensen die bezwaar maken teleurstellen. Dat is een keuze. Het plan voldoet aan de eisen en wordt door ons gesteund.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.