Volledig scherm
Grijze containers op het terrein van Twente Milieu aan de Wegtersweg. De bakken worden schoongemaakt en gaan naar het Oostblok. © Lars Smook

Zelf een afvalcontainer huren in Hengelo? Dat mag niet!

HENGELO - Commerciële afvalbedrijven mogen in Hengelo geen containers bij particulieren plaatsen. De gemeente heeft het alleenrecht.

Stel, je hebt geen zin om zonder grijze container door het leven te gaan. Kun je dan bij een commercieel bedrijf een bak huren? Wie een poging waagt en even rond googlet, ziet een wereld van bakken in blauw, grijs of groen voorbij komen. Een interessante optie voor Hengeloërs die moeite hebben met het afscheid van hun Otto en weinig zin hebben om met 30 literzakken naar een ondergrondse container te sjouwen.

Volledig scherm
© Twente Milieu

Voor 9.00 uur besteld, is dezelfde werkdag geleverd, meldt een van de aanbieders. De leveringskosten van een 240 literbak zijn 50 euro. Legen kost 13,50 per keer (11,95 euro bij Twente Milieu). Een beste kostenpost - want het vaste deel van de afvalstoffenheffing à 143,04 euro moet gewoon betaald worden - maar wél een mogelijkheid om een container aan huis te houden.

Omvallen

Toch mag het niet. Als particulier een afvalcontainer huren bij en laten legen door een commercieel bedrijf strookt niet met de gemeentelijke regels. "Het is exclusief een taak van de gemeente om huishoudelijk afval in te zamelen. Dit staat in de Wet Milieubeheer. De gemeente heeft dit exclusief aan Twente Milieu toegewezen in de afvalstoffenverordening", zegt de gemeente. Ook stelt ze dat met Twente Milieu de continuïteit is gewaarborgd. "Een commercieel bedrijf kan omvallen, en waar blijf je dan met je afval. En als 4 of 5 partijen in een straat het afval ophalen, wordt het een chaos."

Volledig scherm
Oude Molenweg, Hengelo. © Redactie

Van de gekke

Containerbedrijf Van Lier had de containers voor Hengelo al klaar staan maar is teruggefloten door de gemeente. Directeur-eigenaar Rutger van Lier reageert verbaasd: "Ik zit 17 jaar in het afvalvak, dit is de eerste keer dat ik dit hoor." Van Lier Containers heeft 5 aanvragen van Hengelose particulieren. “Het is van de gekke dat een gemeente dit tegenhoudt. Het is een vrije markt. Burgers mogen toch zelf weten of ze een container voor de deur willen hebben?"

Tekstbureautje

Bedrijven in Hengelo mogen hun afval wel door een commerciële partij laten ophalen. De vraag is wel wanneer je een bedrijf 'bent'. Wie een tekstbureautje aan huis heeft en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, kan bij bijvoorbeeld mkb-afval.nl een container huren die maandelijks tot zelfs 2 keer per week geleegd kan worden. Onderzoek van deze krant wijst uit dat bij een gebrek aan een Kamer van Koophandelnummer er nog niet echt een probleem is. Overal een 9 intikken en de aanvraag wordt verwerkt. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.