Volledig scherm
© Ivo Kruger

ZGT hoeft illegale vluchteling niet meer te weigeren

ALMELO/HENGELO - ZGT zal niet langer 'nee' te verkopen aan uitgeprocedeerde asielzoekers die aankloppen voor medische zorg. Het ziekenhuis helpt deze groep patiënten nu omdat het alle kosten krijgt vergoed.

Tot vorig jaar werden patiënten zonder verblijfsvergunning nog doorverwezen naar MST in Enschede. Het ging om illegale vreemdelingen en vluchtelingen die nog niet in procedure zaten.

Regelgeving

MST had als enige ziekenhuis in Twente een contract met de uitvoerende instantie CAK over volledige kostendeclaratie. ZGT kreeg wel de kosten van bevallingen en zorg bij zwangerschap vergoed en 80 procent van de kosten voor spoedeisende hulp.

Het CAK valt onder het ministerie van Volksgezondheid. Door een wijziging van de regelgeving, kunnen sinds dit jaar alle ziekenhuizen de overeenkomst 'Zorg aan onverzekerde vreemdeling' afsluiten met CAK. Dat heeft tot gevolg dat het aantal gecontracteerde ziekenhuizen de laatste maanden fors steeg. Een overzicht van juli 2017 op de website van het CAK vermeldt 32 ziekenhuizen.

60 ziekenhuizen

Op een geactualiseerde lijst van eind april van dit jaar prijken de namen van bijna 60 ziekenhuizen. In de oostelijke regio zijn dat naast ZGT en MST, ook het Deventer Ziekenhuis, Isala Klinieken in Zwolle, Rijnstate in Arnhem en de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. Volgens de website van het CAK was Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk vorig jaar nog wel gecontracteerd, maar nu niet meer.

Blij

ZGT is blij dat het patiënten niet meer hoeft te weigeren. „Als zorgverlener is het altijd vervelend als je mensen aan de poort moet laten staan. Maar als je de kosten niet vergoed krijgt, is er geen andere mogelijkheid”, zegt een woordvoerder van ZGT. Het ziekenhuis heeft de huisartsen in de omgeving laten weten dat die patiënten niet langer naar Enschede hoeven door te sturen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.