Volledig scherm
PREMIUM
Dermatologen Enny Beverdam rechts en Charlotte Vrijman onderzoeken patiënt Hanny Velten. © Reinier van Willigen

ZGT neemt ‘nare instinkers’ onder de loep

ALMELO/HENGELO - Soms lijkt er niks aan de hand, maar blijkt het bij nadere beschouwing toch kanker. ‘Instinkers’ noemt ZGT-dermatoloog Enny Beverdam ze. Deze week is er extra aandacht voor.

Het is druk bij de huidartsen van ZGT. Dat is niet zo verwonderlijk, want huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Ook in Twente. Jaarlijks zijn er bij de poli’s van Almelo en Hengelo bijna 50.000 consulten. In ongeveer de helft daarvan blijkt er wat aan de hand. De meeste kankers horen bij de minder gevaarlijke soorten basaalcel- en plaveiselcelcarcionomen. Maar in 5 tot 10 procent betreft het melanomen: heel nare huidkankers die kunnen uitzaaien en levensbedreigende gevolgen kunnen hebben.

„Huidkankers zijn niet altijd goed te herkennen”, zegt Enny Beverdam. „Ze kunnen ook lijken op eczeem of op een vaal plekje. Dat maakt ze moeilijk te herkennen. Ik noem het altijd de instinkers. Mensen denken vaak: ach, het zal wel niks bijzonders zijn. Maar soms blijkt het dan toch een kanker. En hoe eerder je erbij bent, hoe beter.”

Naast haar zit een van de patiënten die het overkwam. Het is Hanny Velten. De Wierdense heeft mensen zelf vaak in het gezicht gekeken. Ze werkte vele jaren bij Foto Boom in Almelo en moest er regelmatig pasfoto’s maken. Een jaar geleden bleek ze zelf wat in het gezicht te hebben.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.