Zichtwal Oele houdt een gaatje

videoOELE - De zichtwal langs de A35 bij Oele kan niet helemaal worden doorgetrokken. Ter hoogte van de watermolen blijft een opening. Oorzaak: de aanwezigheid van een oude gasleiding.

De aanleg van de aarden wal langs de A35 is nagenoeg voltooid. Alleen vlak voor de afslag Hengelo-Zuid zitten nog twee flinke gaten: de ene op de plek waar een aftakking van de Oelerbeek onder de snelweg door loopt, de andere waar zich een hogedrukleiding van de Gasunie bevindt. De eerste opening wordt nog gedicht, de tweede niet.

Volgens projectleider Michiel Assink van aannemer NTP Enschede is uit berekeningen van de Gasunie gebleken dat de oude gasleiding die onder de A35 door loopt, niet bestand is tegen de druk van een grondwal er bovenop. "Het zal wel niet gebeuren, maar in theorie bestaat de kans dat de leiding scheurt." De Gasunie neemt geen risico en houdt de aanleg van dat nog ontbrekende deel van de zichtwal tegen.

Andere mogelijkheden

Volgens Assink is nog gekeken naar andere mogelijkheden, zoals een scherm van piepschuim. Maar ook dat is voor de Gasunie niet acceptabel. Daarom is besloten dit deel open te laten. Wel worden er nog struiken en bomen geplant. De projectleider verwacht niet dat er via deze opening nog veel lichtinval van het bedrijventerrein aan de andere kant van de snelweg zal doordringen in Oele.

De tweede opening bevindt zich iets verderop. De beek loopt daar via een duiker onder de A35 door. Volgens de bewonerswerkgroep zou bij inspectie van die duiker betonrot zijn geconstateerd. "Zover is het nog niet", zegt Assink. Maar de duiker staat wel op de planning voor onderhoud. Dat moet eerst gebeuren. Pas daarna kan ook dit deel van de zichtwal worden aangelegd. "Conform plan." Maar wanneer, dat kan Assink nog niet zeggen. Het uitkijkpunt bovenop de wal bij het kanaal is al wel zo goed als klaar. Er moet alleen nog een reling worden aangebracht.

Het uitkijkpunt bovenop de zichtwal bij het kanaal is zo goed als klaar.
Volledig scherm
Het uitkijkpunt bovenop de zichtwal bij het kanaal is zo goed als klaar. © Jan Ankoné

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.