Volledig scherm
Arthur Wiegman uit Hengelo is in Lansing, Noord-Amerika in afwachting van de eclips. © Arthur Wiegman

Zonsverduistering wordt een kater voor Hengeloër Arthur Wiegman

HENGELO – Hengeloër Arthur Wiegman (49) vloog de oceaan over om in de VS de totale zonsverduistering te zien. De happening van de eeuw. Maar het werd het debacle van het jaar. Weergoden doen maar wat ze willen. Op het moment dat de zonsverduistering begon trok boven Kansas de lucht dicht, begon het te regenen en barstte zelfs een onweersbui los.

"Ja, een grote teleurstelling. Zeg gerust kater. Ik had me er veel van voorgesteld, maar het mocht niet zo zijn." Wiegman had juist de plek Lansing bij Kansas uitgekozen, omdat daar de verduistering op papier het langst zou zijn. “Twee minuten, veertig seconden en twee honderdste.  Maar uiteindelijk zag ik alleen het begin. Toen werd het meteen al donker, maar dan door de bewolking". 

Wiegman had uiteraard in spanning de hele dag de weersontwikkelingen in de gaten gehouden en had de bui al zien hangen. Hij zou geluk moeten hebben. "Ik heb natuurlijk nog gekeken of ik nog naar een andere plek kon reizen, waar ik meer geluk zou hebben. Maar dat was echt te ver; dan was ik nooit op tijd gekomen."

Herhaling op tv

Hij hoopte maar op het beste.  Maar de The Great American eclips – de verduistering van de eeuw, volgens de Amerikaanse media - bleef alleen een belofte uit de reisfolders. Uiteindelijk heeft de Hengeloër de totale zonsverduistering in herhaling op de tv gezien, in de lobby van zijn hotel dat al jaren voor dit fenomeen was volgeboekt.

Het was voor Wiegman de vijfde eclips. Hij was er eerder bij in Siofok (Hongarije, 1999), Chebe (Zambia, 2001), Sallum, (Egypte, 2006) en Shanghai (China, 2009). Ook die laatste werd die overschaduwd door bewolking. “In die zin had ik een déjà-vu. Het is niet anders.”

2 augustus 2027

Hij zet nu in elk geval 2 augustus 2027 in zijn agenda. Dan is er een complete zonsverduistering boven Zuid Spanje, Marokko en Egypte. “Dan lijkt helder weer wel bijna zeker. Dan moet het gewoon lukken; dat is nota bene mijn verjaardag.” In Nederland zal het onmogelijk zijn om het mee te maken. De eerst volgende totale eclips is er pas in oktober 2135. Geen enkele nu levende ziel gaat dat in Nederland ooit nog meemaken.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.