Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook

Zware tbs dreigt voor Bornenaar na brandstichting aan vaders woonwagen

ALMELO/BORNE - Bornenaar Manuel R. (31) hangt tbs boven het hoofd. Hij zou de woonwagen van zijn vader in Borne hebben aangestoken. ‘Ik rie oe dwars deur de waagn’, moet ie hebben geroepen.

Als de emoties op de woonwagenstandplaats aan het Blauwgras in Borne oplopen, zou Manuel R. zijn vader (68) hebben geadviseerd hem vrij baan te geven. ‘Ga maar vast in de keuken zitten, ik rijd je met de auto door de wagen heen’, zou hij hebben geroepen. Deze maandag zit junior tegenover drie rechters in Almelo.

De bedreiging van vader staat op de dagvaarding tegen de Bornenaar, met drie andere verdenkingen. Manuel R. zit inmiddels zes maanden vast. Niet voor het eerst.

Benzine

Bij de aftrap van de strafzaak wil officier van justitie Lisette van der Werff de dagvaarding tegen R. verduidelijken. De aanklaagster vervolgt hem voor brandstichting aan vaders woonwagen, woensdag 13 februari. Hij zou benzine over een berg kleren hebben gesprenkeld en die hebben aangestoken. Uit een recent rapport van de forensische recherche blijkt dat die brandstichting niet alleen gevaar voor vaders spulletjes opleverde, maar ook voor personen. 

Justitie wil de voorlopige tenlastelegging staande de zitting aanpassen. Officier Van der Werff zegt het ‘vervelend’ te vinden dat de wijziging niet op voorhand is aangekondigd. ,,Maar als je brand sticht bij de voordeur van een woonwagen, kun je verwachten dat dit ten laste wordt gelegd.’’

Dood

R.’s advocaat Thijs Geerdink probeert de wijziging te blokkeren. Hij stelt dat de aanklacht op deze manier wordt verzwaard. ,,In plaats van om goederen gaat het nu om zwaar lichamelijk letsel en dood.” Zijn pleidooi snijdt geen hout. Rechtbankpresidente Sandra Huisman en haar collega’s beslissen dat de verdenking - brandstichting - door de aanpassing niet verandert. ,,Er wordt geen ander feit ten laste gelegd.’’

Raadsman Geerdink vraagt en krijgt meer tijd de strafzaak voor te bereiden. Hij verzoekt de jonge vader nu op vrije voeten te stellen. R. ontkent drie van de vier verdenkingen. Een vete met een buurman, die leidde tot het inslaan van een ruit, is ‘opgelost’. Die man is verhuisd.

Dwangverpleging

Aanklaagster Van der Werff verzet zich tegen R.’s vrijlating. Deskundigen adviseren hem de zwaarste tbs-maatregel te geven (met dwangverpleging). Zij wijst op zijn strafblad. ,,Alles is geprobeerd om hem op het rechte pad te krijgen.’’ Zes pogingen van de reclassering hem te begeleiden, mislukten. De rechters volgen de officier: Manuel R. blijft opgesloten tot de volgende zitting: maandag 7 oktober.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.