Volledig scherm
Een voorbeeld van hoe de zweeftrein of kabelbaan in het straatbeeld te zien zou zijn. © Art impression Petra Meulman

Zweeftrein moet Hengelo bloei brengen

HENGELO - Een zweeftrein of kabelbaan tussen de binnenstad en Plein Westermaat als oppepper voor de stad. „Hengelo moet ambitie hebben.”

VVD-gemeenteraadslid Roel Kok zag voor het eerst een zweeftrein in Wuppertal. Hij realiseerde zich direct hoeveel mogelijkheden dit snelle transportmiddel Hengelo zou geven. „Plein Westermaat loopt door de drukte vaak vast. De A1 zit regelmatig verstopt. Aan de andere kant heb je te maken met leegloop in de binnenstad. Als je het centrum met een zweeftrein of kabelbaan zou kunnen verbinden met Plein Westermaat, om mensen tussen beide plekken te vervoeren, dan heb je een attractie van jewelste. Dat trekt mensen aan en dat is vooral hard nodig als het om de binnenstad gaat. En de verkeersdruk neemt af.”

„Mensen denken dat ik een geintje maak, maar dat is dus bepaald niet zo. Ik heb al veel reacties gehad. Overwegend positief, maar ook een paar negatief. Collega-raadslid Maarten Hollander (PvdA) zei dat ik hiermee alleen maar de krantenkoppen wilde halen. Maar dat is onzin.”

Onderzoek
Hij wil dat er een serieus onderzoek komt. „Ik wil dit plan ook serieus bespreken met ondernemers. Niet alleen Hengelose ondernemers, allerlei ondernemers in Twente die iets kunnen bijdragen aan dit grote project. Het levert werkgelegenheid op, het toerisme krijgt een stimulans en denk eens aan de uitstraling van Hengelo in heel Nederland... Als het project slaagt.”

Hengelo verdient in zijn ogen een ‘nationale reputatie’ als techniekstad. Niet voor niets wordt in 2018 het 150-jarig bestaan van Hengelo Techniekstad gevierd. Met de vestiging van Stork kreeg Hengelo dit predicaat. „Stork bracht bloei. Een zweeftrein of kabelbaan kan ook bloei brengen voor Hengelo. Je zou klein moeten beginnen met een zweeftrein of kabelbaan. Het eerste zaadje leggen we in Hengelo. Misschien kunnen we op termijn de ziekenhuizen in Twente via tussenstations aansluiten op het traject. Of De Grolsch Veste. En mogelijk kan er een traject Gronau-Hellendoorn ontstaan. Dan wordt het een gigaproject.”

Mooie verhalen
Hoe dan ook: er moet iets gebeuren in Hengelo vindt Kok. „We horen allemaal mooie verhalen over hoe het beter moet, ook met het winkelbezoek. De ene praatgroep is nog niet uitgesproken of de andere dient zich aan. Laten we eens iets gaan doen. Mensen hier zijn geneigd zich klein te maken en dingen te bedenken waarom iets niet kan. Laten we nu eens niet Twents denken. Hengelo is een grote grauwe stad geworden, een stil achterbuurtje in Nederland. Het moet anders. We moeten nu grootschalig denken, niet al te bekrompen. Toon ambitie! Ik zou zeggen, in de geest van Donald Trump: Let’s make Hengelo great again!”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.