Volledig scherm
Een art impression van hoe de zweeftrein richting IKEA zou gaan. © Petra Meulman

Zweeftrein tussen centrum Hengelo en plein Westermaat? 'Duur grapje!'

HENGELO - Het voorstel van VVD-gemeenteraadslid Roel Kok om onderzoek te doen naar het mogelijk te maken van een zweeftrein tussen het centrum en Plein Westermaat lokt veel reacties uit.

Gerard Veldhof, centrummanager van Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH):
„Wij staan er zeker niet afwijzend tegenover. Een zweeftrein of kabelbaan zou heel onderscheidend zijn voor Hengelo. De basisgedachte is hartstikke leuk. Als het financieel maar haalbaar is.
Een kabelbaan is makkelijker te realiseren dan een zweeftrein. Het gaat om een transportmiddel met cabines van 4 tot en met 100 personen die mensen snel van Plein Westermaat naar de binnenstad brengt. Mensen gaan voor gerichte aankopen naar Westermaat, naar de binnenstad gaan ze voor de beleving. Zou mooi zijn als je die twee op een snelle manier kunt verbinden.”

Wethouder Mariska ten Heuw van Economische Zaken:
"Ik ben best bereid dit plan met de ondernemersverenigingen van de binnenstad en Westermaat te bespreken, op een moment dat we elkaar weer zien. Dan wil ik kijken of er draagvlak voor is. Of het idee ook echt leeft onder ondernemers? Ik maak er geen aparte afspraak voor.”

Tijs Jagers van de Actiegroep ‘Hengelo Helemaal Stil?’:
„Het is geen nieuw plan. Ik heb me er destijds al in verdiept. De afgelopen twaalf jaar zijn pakweg 43 gemeenten met dit idee bezig geweest. Zo’n kabelbaan is nog een redelijk duur grapje. Vanaf het centrum Hengelo naar Westermaat is 6,7 kilometer en een traject over deze lengte zou al 110 miljoen euro kosten. Bovendien: mensen willen wel naar Westermaat, waar je de koffie gratis kunt krijgen. Maar waarom zouden ze ook met de zweeftrein naar het centrum van Hengelo willen? Leuk dat Roel Kok een idee heeft, maar laat hij zijn huiswerk doen. Maak eerst dat centrum eens aantrekkelijk.”

Roland Schwind, voorzitter van SCH:
„Dit zou een mooie pilot kunnen zijn voor het weer levendig maken van de binnenstad. Ik zeg niet op voorhand dat het luchtfietserij is van Roel Kok. Ik heb het zelf ook wel eens geopperd, dat zo’n kabelbaan iets zou kunen zijn om de binnenstad en Westermaat met elkaar te verbinden. Westermaat heeft grote aantrekkingskracht op winkelende mensen en die zou je dan via zo’n kabelbaan ook naar het centrum kunnen brengen. Ik ben dus voor een onderzoek. Als uiteindelijk blijkt dat dit leidt tot een lastenverzwaring van pakweg 3.000 euro per jaar voor elke ondernemer, dan heeft het weinig zin om ermee door te gaan. Misschien zijn er provinciale fondsen in het kader van het leefbaar maken van de binnenstad, waarmee het project deels betaald kan worden.”

Gemeenteraadslid George ten Brummelhuis van BurgerBelangen:
„Een paar jaar geleden opperde ik dit idee als eerste. Ik deed het voorstel de kabelbaan aan te kopen die op de Floriade was gebruikt. Maar die was al verkocht. De kabelbaan zou over de Bornsestraat moeten gaan. En dan doortrekken naar het station, Weusthag of de Waarbeek. Het zal wat kosten, maar denk ook eens aan de jaarijkse reclame-inkomsten. Zo’n kabelbaan is een enorme trekker.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.