Volledig scherm
In het zwembad in Den Haag worden al speciale activiteiten gehouden voor mensen met dementie. © Jacques Zorgman

Zwemmen voor dementerenden in Twentebad

HENGELO - Voor mensen met dementie is bewegen noodzakelijk om het brein actief te houden. Ze kunnen bij wijze van proef terecht in het Twentebad.

 Voor mensen met dementie kan zwemmen aangenaam en heilzaam zijn. Met die gedachte begint het Twentebad in juni met een proef, het Alzheimer Beweegcafé, waarbij dementerenden tijdens twee speciale zwemuren terecht kunnen in het bad. Samen met hun mantelzorger of partner worden ze door twee ervaren instructeurs begeleid bij het zwemmen in het (ondiepe) instructiebad. 

Doelgroep

Volgens badmanager Ilija Melisie is het voor mensen met dementie van levensbelang om te blijven bewegen. "Het is een grote doelgroep, het aantal mensen met dementie stijgt in Twente. Wij bieden als zwembad een aantal gerichte sport-zorg arrangementen aan. "

Ontspannen uurtje

De proef is mede opgezet door welzijnsinstelling Wijkracht en Mike Huiskes, student Sport, Gezondheid en Management in Nijmegen. Huiskes hoopt dementerenden een ‘ontspannen uurtje bewegen in water’ te bieden. "Bewegen, en dan vooral zwemmen, is een beproefd middel om het brein fit te houden. Er zijn onderzoeken die aantonen dat bewegen de ontwikkeling van de ziekte afremt." 

De twee proeflessen vinden plaats op donderdag 8 juni (10.30-11.30 uur) en donderdag 6 juli (10.30-11.30 uur). 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.