1. In deze ongekende crisis verdienen autoriteiten steun van de bevolking
  PREMIUM
  COLUMN

  In deze ongekende crisis verdienen autoritei­ten steun van de bevolking

  Natuurlijk is de verleiding groot om op dit podium enkele kritische kanttekeningen te plaatsen bij de omstreden vergadering van de Almelose gemeenteraad afgelopen maandag. Een kwartier nadat het kabinet op strenge toon alle samenkomsten verbood, dook het Almelose stadsbestuur met twintig man de raadszaal in. Mocht dat wel? Het kwam over als slecht voorbeeld en verwarrend signaal richting de burgers. Er werd zelfs aangifte gedaan.
 2. Emma (17) gaat wat makkelijker om met camera’s dan Arjen (50)
  PREMIUM
  Column

  Emma (17) gaat wat makkelij­ker om met camera’s dan Arjen (50)

  Toen Cyriel Dessers zondagavond dat beslissende doelpunt tegen Ajax maakte, kon de week al niet meer stuk. Heracles ontwaakte op een mooi moment uit de winterslaap, die hier altijd wat langer duurt dan bij andere clubs. Wéér een thuiszege op Ajax. Almelo bloost nog van trots. Ook dankzij onze andere stadsiconen. Herman Finkers floreert in De beentjes van Sint-Hildegard, Tom Egbers maakt geweldige afleveringen van Andere tijden sport en de opvolgster van Ilse de Lange dient zich aan en komt ook uit Almelo: Emma Boertien. Stuk voor stuk toppers die landelijk de aandacht trekken.
 3. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

  Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

  Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.
 1. Blog | Jan Berendsen en Gert-Jan Verbeek hebben toch iets gemeen

  Blog | Jan Berendsen en Gert-Jan Verbeek hebben toch iets gemeen

  De reactie van volleybalcoach Jan Berendsen na afloop van de verloren derby van zijn ploeg Eurosped-TVT tegen Springendal Set-Up’65, afgelopen zondag, was even bizar als fascinerend. Berendsen vond het niet zo erg dat zijn meiden de kans lieten liggen om het gevecht tegen de streekrivaal uit Ootmarsum bij een 2-1 voorsprong af te maken. TVT verspeelde twee matchpoints, verloor de vierde set met 29-27, knakte in de vijfde set en verloor met 3-2.
 2. Blog | Grote Kale Leiders zijn onvervangbaar, weet ook Jan Smit

  Blog | Grote Kale Leiders zijn onvervang­baar, weet ook Jan Smit

  Feyenoord had Jorien van den Herik. Philips en PSV hadden Jan Timmer. De politiek bracht Pim Fortuyn voort. Manchester United, PSV en Oranje hadden Jaap Stam. En Heracles heeft al 18 jaar Jan Smit. De overeenkomst tussen deze persoonlijkheden: ze kunnen worden ingedeeld in de categorie: Grote Kale Leiders. En die heren hebben iets speciaals. Ze zijn markant, dominant, onverslaanbaar, charismatisch, overtuigend en stralen onvervangbaarheid uit.
 1. Blog | Peter Bosz en Hendrie Krüzen passen niet bij Ajax

  Blog | Peter Bosz en Hendrie Krüzen passen niet bij Ajax

  Ik heb de laatste drie weken het sportnieuws gevolgd vanuit een ander deel van deze wereld. Soms heeft een mens vakantie nodig. En als het even kan stap ik dan in een vliegtuig om een poosje elders op deze planeet te vertoeven. Maar hoe mooi het Caribisch gebied en Florida ook zijn, ik moest en zou dagelijks de actualiteit in Twente en Nederland volgen. Ik wilde niks missen van het nieuws over FC Twente, Heracles en alle andere ontwikkelingen op en rond sportvelden in deze wereld.
 2. Blog | Mike te Wierik met handschoenen, het kan echt niet

  Blog | Mike te Wierik met handschoe­nen, het kan echt niet

  Ik kon mijn ogen niet geloven zaterdagavond. Zag ik dat goed bij de opkomst van de elftallen van Heracles en AZ? Had Mike te Wierik handschoentjes aan gedaan? Dit kon niet waar zijn. De noeste, stoere centrale verdediger, de keiharde, onverzettelijke, meedogenloze strijder in het hart van de Almelose defensie was, als een van de weinigen bij Heracles, bang om koude handjes te krijgen. Een treurig moment in dit toch historische seizoen van Heracles.
 1. Zelfs filmmakers geïnspireerd door gras-soap in De Veste

  Zelfs filmmakers geïnspi­reerd door gras-soap in De Veste

  De drassige mat in De Grolsch Veste heeft zelfs filmmakers geïnspireerd. Deze week cirkelde een drone boven het Enschedese stadion om opnamen te maken van het beschadigde speelveld. Het filmpje, dat op YouTube is geplaatst (en op deze website is te zien), laat nog eens zien hoe beroerd het gras er aan toe is. Het veld lijkt op een desolaat stuk leeggelopen uiterwaarden dat na een periode van overstroming nog gedeeltelijk onder water staat.
 2. Promoveer pispaal tot videoscheids en het voetbal is gered

  Promoveer pispaal tot video­scheids en het voetbal is gered

  Scheidsrechter Jeroen Sanders had donderdagavond na afloop van Heracles-FC Groningen geen keuze. Hij gaf voor de camera’s van FOX en de NOS volmondig toe dat hij de 2-2 van Chery nooit had mogen goedkeuren. De bal had voordien de achterlijn gepasseerd en dus was de gelijkmaker ongeldig. Het kostte Heracles de zege en dus twee punten. Het zou maar zo kunnen zijn dat de Almelose club die twee punten straks in mei tekort komt om de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen.
 1. Het eerste kabinet Schreuder ligt al lang op zijn gat

  Het eerste kabinet Schreuder ligt al lang op zijn gat

  De fans van FC Twente gaan zondag actie voeren. De supportersverenigingen hebben de koppen bij elkaar gestoken en eisen zo’n beetje unaniem het onmiddellijke vertrek van de complete technische staf. Het thuisduel tegen AZ is gemarkeerd als deadline. Maar niemand twijfelt er nog aan dat dat ultimatum door de trainers en de clubleiding zal worden genegeerd. Schreuder en zijn assistenten blijven (nog even) zitten. Het bestuur vindt het best en gaat pas na de competitie evalueren. Logisch.
 2. 'Rentree Fred Rutten bij FC Twente een slecht plan'

  'Rentree Fred Rutten bij FC Twente een slecht plan'

  FC Twente gaat dus in gesprek met Fred Rutten. De club ziet de 52-jarige oefenmeester als de ideale kandidaat voor de functie van technisch directeur. Misschien komen ze al pratend wel tot de conclusie dat hij beter op het veld kan staan. Rutten houdt namelijk meer van het gras dan van het kantoor. En dus is hij wellicht ook kandidaat om Alfred Schreuder als hoofdtrainer op te volgen. Als de clubleiders er tenminste in slagen de bekritiseerde coach met een acceptabele afkoopsom naar de uitgang van de Grolsch Veste te loodsen.
 3. Dit jaar geen Spanje of Turkije maar Hollands Hengelo voor FC Twente

  Dit jaar geen Spanje of Turkije maar Hollands Hengelo voor FC Twente

  Het is even wennen in deze eerste week van januari. De laatste jaren stapte ik doorgaans na de jaarwisseling in een vliegtuig richting zonnige Zuid-Europese oorden. Als clubwatcher op weg naar een trainingskamp van Heracles in Turkije of Spanje. Dit keer blijft mijn koffer op zolder. Ik volg momenteel FC Twente en die club blijft thuis. Jammer. Het was zaterdag koud aan de Kuipersdijk en woensdag liep ik daar in de plenzende regen. Op weg naar een training, die uiteindelijk werd gehouden in de voor de pers niet toegankelijke sportschool. Dat was al zo gepland, heb ik begrepen.