Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Ajax-FC Twente: topper van weleer volledig overschaduwd

Ik hoorde deze week een collega langs het trainingsveld in Hengelo roepen dat Ajax-FC Twente zondag een wedstrijd wordt tussen de lamme en de blinde.

Een hard oordeel maar daar zit wel wat in. Beide ploegen zijn volledig uit vorm, de glans is eraf gebladderd en de elftallen zijn op geen enkele manier te vergelijken met de aansprekende teams van enkele seizoenen geleden. Ajax heeft de titelrace opgegeven, de macht overgedragen aan PSV en richt zich op de tweede plaats. Voor FC Twente lijkt een play-off ticket voor Europees voetbal het hoogst haalbare.

Minst aansprekend
De ontmoeting in de Arena is dus beslist niet het meest aansprekende affiche in de 23e speelronde van de eredivisie. Ik kijk meer uit naar AZ-PSV. Twee ploegen in vorm zetten vanavond om acht uur het voetbalweekeinde in gang. Morgen om half zeven gevolgd door Heracles-Feyenoord. Krijgt John Stegeman zijn ploeg op de rails en kunnen de Almeloërs met een stunt in eigen huis de kentering in gang zetten. Wordt de Belgische doelman Bram Castro de nieuwe steunpilaar van Heracles? Of gaat Feyenoord gewoon met drie punten terug naar Rotterdam en raakt Heracles nog verder de weg kwijt op de overlevingstocht in de eredivisie?

Echte clashes
Overleeft Dwight Lodeweges zondagmiddag zijn terugkomst in het hol van de leeuw? De coach van Heerenveen tekende vorig jaar als trainer van SC Cambuur een contract bij de vijand in het Abe Lenstra Stadion. Hij had de handtekening nog niet gezet of Lodeweges moest voor zijn eigen veiligheid Leeuwarden ontvluchten. Hij is niet meer terug geweest. Maar de zogenaamde ‘verrader van Leeuwarden’ ontkomt er zondag niet aan op het kunstgras van Cambuur de strijd aan te gaan met zijn vorige club. De Friese voetbalclash is misschien nog wel heftiger in zijn soort dan die andere derby die zondag op de rol staat: PEC Zwolle-Go Ahead Eagles.

In dat emotionele voetbalgeweld is Ajax-FC Twente dit keer een potje in de schaduw. De aftrap is ook zondagmiddag om kwart voor vijf. Het aanvangstijdstip van de mosterd-na-de-maaltijd-wedstrijd waar niemand nog zin in heeft. Zeker niet op een zondag waarop ook veel Twente-volgers zich laten onderdompelen in het feest der zotten. Het kan allemaal geen toeval zijn.

Kemphanen van weleer
Dat is wel eens anders geweest. Het is nog niet zo lang geleden dat Ajax-FC Twente een beladen topper van het zuiverste soort was. De Amsterdamse bravoure versus de Twentse nuchterheid. In het kampioensjaar van FC Twente (2010) stonden de ploegen als kemphanen tegenover elkaar. FC Twente won de titelrace op het nippertje van de Amsterdammers. In 2011 nam Ajax op de slotdag van de competitie revanche door in een historische wedstrijd in de Arena FC Twente met 3-1 te verslaan en zo de titel in de wacht te slepen.

FC Twente had een week daarvoor in De Kuip de bekerfinale van Ajax gewonnen. Het was Bryan Ruiz tegen Christian Eriksen. Luuk contra Siem de Jong. Douglas en Wisgerhof versus Vertonghen en Alderweireld. Theo Janssen tegen Demy de Zeeuw. Nacer Chadli versus Miralem Sulejmani.

Lichtpuntjes
Wat ze in Amsterdam waarschijnlijk al vergeten zijn is dat FC Twente er zowel in 2010 als in 2011 in slaagde om de Amsterdammers in de strijd om de Johan Cruijffschaal in de eigen Arena te verslaan. Het zijn voor de Tukkers enkele lichtpuntjes in de statistieken, die verder weinig hoop bieden op een goed resultaat in Amsterdam. Maar wellicht blazen de rivalen van toen zondagmiddag de verbleekte topper nieuw leven in. Een wedstrijd tussen de lamme en de blinde kan immers best aardig zijn.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs