Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Bij FC Twente houdt de ene crisis de andere in stand

Het is een zwaar beladen term in de Nederlandse taal: crisis. Als dat woord valt is er wat aan de hand. Meestal staat er iets of iemand op omvallen. Vaak is sprake van een uitzichtloos dieptepunt. Er kan een revolutie in aantocht zijn. Of er komt iets belangrijks in een beslissend stadium.

We kennen de kabinetscrisis waarbij het voortbestaan van de regering op het spel staat. We hebben de monetaire crisis, die tot de vrije val van een munt kan leiden. We hadden in de jaren zeventig de energiecrisis waarbij de Arabische landen de oliekraan hadden dichtgedraaid. Ook heel erg.

Dan de economische crisis. Die schijnt al jaren te duren maar kijkend naar de overconsumptie trekt Nederland zich daar weinig van. Volgens sommige ‘geleerden’ is dit een crisis die ons wordt aangepraat door de media. Interessante benadering.

Sportieve crisis
Bij FC Twente is het ook crisis. Ik vraag me al een tijdje af: wat is dit voor een soort crisis? Ja, als je vier keer achter elkaar verliest en de technische staf krijgt het elftal maar niet aan de praat, kun je spreken van sportieve malaise, om maar eens een ander woord te gebruiken. Als de lage positie op de ranglijst zwaar afwijkt van de laatste acht seizoenen en zelfs een play-off plek uit het zicht verdwijnt, mag daar het label crisis ook wel op worden geplakt.

Financiële crisis
En als de club al lange tijd onder curatele staat van de KNVB en als nieuwe sanctie puntenaftrek op de ranglijst dreigt, mag je ook van een financiële crisis spreken. En als normaal voetbal in eigen stadion niet mogelijk is omdat het speelveld is veranderd in een zandbak, waardoor je tweede elftal 80 kilometer verderop moet spelen, zou je ook nog van een logistieke crisis kunnen spreken.

Afkoopsom
Bij FC Twente hebben we het dus over een totale crisis. Toch heeft de situatie in de Grolsch Veste iets uitzonderlijks: de positie van de hooftrainer lijkt niet ter discussie te staan. Toen bij Heracles in augustus het woord crisis viel duurde het welgeteld tien dagen voordat trainer Jan de Jonge het Polman Stadion werd uitgestuurd.
In Enschede ligt dat op dit moment iets anders. Alfred Schreuder zit nog stevig in het zadel, zo lijkt het. Wat gebeurt er als FC Twente zaterdag van NAC verliest? En daarna van Willem II, PEC Zwolle en FC Groningen? Bij elke andere club vliegt de coach er dan uit. Bij FC Twente is dat niet vanzelfsprekend. Schreuder heeft namelijk een contract mogen tekenen tot 2019!! Een afkoopsom loopt wel heel zwaar in de papieren. En dat geld is er niet. De licentiecommissie van de KNVB zal er nooit toestemming voor geven.

Debacle
We kunnen het Alfred Schreuder niet kwalijk nemen dat hij zijn handtekening heeft gezet onder zo’n duurzaam contract. Hij zou gek zijn als hij die kans had laten liggen. Het debacle kan op het conto van de clubleiding worden geschreven. Hoe haal je het in je hoofd om in de opportunistische voetballerij een (destijds aanstaand) hoofdtrainer vast te leggen voor zes jaar?

Wurggreep
FC Twente houdt zichzelf in een bizarre wurggreep. De ene crisis binnen de club houdt de andere in stand. Het enige antwoord ligt op het veld. Goed voetbal, spektakel, punten, overwinningen, een Cup in De Kuip, een ticket voor Europees voetbal en veel problemen zijn eind mei opgelost. Dan luidt het credo in De Veste waarschijnlijk. Crisis? What crisis?

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs