Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog: Almelo als topsportstad, er is meer dan Heracles

Het bewijs is al geleverd. De gouden medaille van Sanne Wevers op de Olympische Spelen in Rio vindt gedeeltelijk zijn oorsprong in de IISPA-hal in Almelo. De turnster trainde sinds de opening van de accommodatie in 2010 vijf jaar lang, onder anderen met tweelingzus Lieke en vader/coach Vincent, onder de vlag van Bosan/Ton in de gloednieuwe topsporthal in Almelo. Een geschil over trainingsuren leidde anderhalf jaar geleden tot een breuk tussen Bosan/Ton en het topturngezin uit Oldenzaal. Zonde! De Wevertjes verlieten Almelo om via Heerenveen de weg naar olympisch succes te vervolgen.

Jammer ook voor de IISPA want het turnbolwerk Bosan/Ton was zeker in de beginjaren van het futuristische complex naast het stadion van Heracles de enige huurder die daadwerkelijk topsport bedreef. En dus de naam van de hal eer aan deed. De peperdure IISPA worstelde lange tijd met zichzelf. De topsport bleef weg, de financiële ellende dichtbij. Twee jaar na de opening werd de hal met sluiting bedreigd toen de noodlijdende gemeente Almelo op de IISPA wilde bezuinigen. Het politieke onheil werd gelukkig afgewend.

Ambtelijk bedenksel
IISPA is van oorsprong een vrucht van een langdurige bestuurlijke stoeipartij in Twente. De 18 miljoen kostende hal is betaald door de provincie en de netwerk-gemeenten Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal en Borne. In die politieke deal zat opgesloten dat Enschede de IJsbaan Twente kreeg. De naam IISPA staat voor Internationale Indoor Sporthal Almelo. Het is een ambtelijk bedenksel dat het papier ontgroeide en een eigen leven is gaan leiden.

Talentencentrum
De IISPA lijkt anno 2016 door de groeistuipen heen en heeft zich als landelijke topsportaccommodatie op de kaart gezet. Er hebben zich al mooie interlands en grote sportevenementen afgespeeld. De zaalsporten weten de IISPA, waar behalve de wedstrijdhal drie grote sportzalen zijn gevestigd, te vinden als locatie voor de regionale talentencentra. Deze week werd bekend dat er, na turnen, basketbal, handbal en volleybal, ook een regionaal talent centrum voor de korfbalsport wordt gevestigd. Almelo als broedplaats en opleidingscentrum voor de toppers van de toekomst.

Eurosped
Het hedendaagse uithangbord van de IISPA is de damesvolleybalploeg van Eurosped, dat eredivisie speelt en dit jaar de nationale beker en onlangs nog de Supercup won. De accommodatie in Almelo is een zegen voor het voormalige (Oldenzaalse) Pollux. Eurosped speelt dit jaar voor het tweede seizoen achter elkaar Europees volleybal en dus moet de speelhal aan strenge voorwaarden voldoen. Dat is in de IISPA geen probleem, die voldoet aan alle internationale eisen. Ook als de licentievoorwaarden in Nederland volgend seizoen worden aangescherpt in de nieuw te vormen eredivisie-plus, hoeft men zich in Almelo geen zorgen te maken over de locatie.

Eurospeed podium
Eurosped is dit seizoen zelfs de enige Nederlandse vertegenwoordiger van het damesvolleybal in Europa. Dat komt omdat die andere volleybaltopper in de regio, Springendal Set-Up’65 uit Ootmarsum, heeft bedankt voor het Europese ticket. Geen financieel draagvlak en geen geschikte hal. Ook landskampioen VC Sneek heeft zich teruggetrokken van het Europese podium.

Dat podium staat dus wel in Almelo. Woensdag 14 december komt het Tsjechische Olomouc op bezoek. Financieel, organisatorisch en facilitair zit het wel goed met de IISPA en Eurosped. Nu nog de gewenste klik met het Almelose (en Twentse) sportpubliek. Want mede door het stichtingsmodel van Eurosped (een topteam, geen leden) ontbreekt de achterban, die een grote vereniging als Set-Up’65 dan weer wel heeft. Als Eurosped in de komende jaren wat meer ziel en profiel ontwikkelt, als de hoofdsponsor blijft meedoen en als de IISPA zijn status verder uitbouwt, gloort er in Almelo –naast Heracles- een mooie sportieve toekomst.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs