Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Calimero is groot geworden en moet niet meer zeuren

Heracles speelt deze donderdag voor het eerst in de historie een officiële Europese wedstrijd. Dat is op voorhand al sensationeel. De bescheiden club uit Almelo heeft zich in 15 jaar opgewerkt van een doorsnee participant in de eerste divisie tot een volwassen eredivisionist.

Financieel gezond, bestuurlijk en organisatorisch stabiel, met beide benen op de grond en bespeler van een fraai nieuw stadion. En donderdag dus het gedroomde debuut in Europa. Vorig seizoen afgedwongen door de play-offs te winnen. Geen geluk, gewoon dik verdiend. Niemand die er iets van kan zeggen.

Gepasseerd
De rollen in de regio zijn voorlopig even omgedraaid. Heracles heeft FC Twente ingehaald. Wie had dat ooit gedacht? Jarenlang werden de Europese wedstrijden in Enschede gespeeld. FC Twente speelde om de knikkers in de eredivisie. FC Twente had meer geld, meer sponsors, meer publiek, een groter stadion en meer exposure. Dat is nog steeds zo. Maar FC Twente is geen topclub meer, vecht voor zijn toekomst en is op het sportieve vlak gepasseerd door Heracles.

Beeldvorming
Jarenlang stond Calimero in Almelo in de schaduw van het Twentse ros in Enschede. En dat vonden ze in Almelo niet altijd even leuk. Het was ook wel eens frustrerend. In 2010 had Heracles onder Gertjan Verbeek een historisch knap seizoen met als resultaat een zesde plaats in de eredivisie. Uitgerekend die jaargang werd FC Twente kampioen en trok het toch weer de meeste aandacht in de regio naar zich toe. Wij schreven ons op de sportredactie de vingers blauw over FC Twente en Heracles. Maar in de Almelose beeldvorming was TC Tubantia die rooie krant uit Enschede. Niet door de politiek gekleurd maar door de vermeende voorkeursbehandeling voor FC Twente.

Minderwaardigheidscomplex
Zelfs vandaag de dag hoor ik te vaak Almeloërs, tot in de hoogste bestuursorganen, roepen dat Heracles te weinig aandacht krijgt in de regionale pers. Dat alles draait om FC Twente. Dat er meer aandacht is voor de neergang bij FC Twente dan voor de spectaculaire ontwikkelingen bij Heracles. Zelfs als het zo is, wordt het tijd dat ze in Almelo afrekenen met dat minderwaardigheidscomplex. Het past niet meer bij de nieuwe status van de club. Hoe harder ze in het Polman Stadion nu nog roepen dat Heracles wordt onderbelicht, hoe kleiner de club weer wordt.

Andere houding
Calimero is groot en volwassen geworden en in sportieve zin zelfs groter dan de buurman uit Enschede. Calimero moet dus niet meer zeuren. Dat vraagt om een andere houding. Recht op, borst vooruit, lak aan de wereld, een tikkie arrogant. Het nieuwe Heracles maakt geen woorden meer vuil aan de met zichzelf worstelende rivaal uit de regio en de aandacht daarvoor. Dat is verspilde energie. Het wordt in Almelo tijd om afscheid te nemen van de associatie met Calimero. Het kleine zwarte kuiken met die halve eierdop op zijn kop en zijn nederige uitstraling heeft zijn tijd gehad in Almelo. En dat is alleen maar goed nieuws voor Heracles.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs