Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Dan moeten onze Twentse olympiërs het maar doen

De rampspoed houdt maar niet op voor Oranje in Rio. We dachten dat we met de valpartij van Annemiek van Vleuten en de dramatische aftocht van Yuri van Gelder alle ellende wel hadden gehad. Maar niets is minder waar. Rio is een aaneenschakeling van treurnis voor de Nederlandse ploeg. Het is elke dag wat.

Gisteren stuurde Ellen van Dijk haar fiets in de berm: weg medaille op de tijdrit. Femke Heemskerk is echt niet meer vooruit te branden. Uitgeschakeld. Het paard van Adelinde Cornelissen werd ziek na een insektenbeet. Einde toernooi.

Sportief falen
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de zere vingers van Epke Zonderland, de gebroken pols van Tom Dumoulin, het pijnlijke dijbeen van Sifan Hassan, de geblesseerde kuit van Maret Grothues en het boze oog van Sjef van den Berg. Het sportieve falen van de judoka’s, de huilende Noël van t End, het dramatische optreden van de zwemmers en de uitschakeling van de schermers en handboogschieters nog maar even buiten beschouwing gelaten.

Medailles
Goed, we hebben vier medailles: 1x goud, 1x zilver, 2x brons. Ironisch genoeg gaf alleen de bronzen plak van judoka Anicka van Emden reden tot vreugde bij de sporter. De andere plakken werden overschaduwd. Anna van den Breggen kon, na de valpartij van haar teamgenote, niet echt juichen nadat ze olympisch kampioen op de weg was geworden. Haar bronzen medaille werd overschaduwd door het drama Ellen van Dijk. En ze was ontevreden over haar race. Ook Tom Dumoulin lachte als een boer met kiespijn. Hij had zilver maar voor de ambitieuze coureur telde alleen het goud.

Verwachtingspatroon
Kortom: het dak gaat er nog niet af in het Holland Heineken Huis. Is het verwachtingspatroon na de voor Oranje mooie Zomerspelen van Sydney (2000), Athene (2004), Peking (2008) en Londen (2012) te hoog? Hebben we boven onze stand geleefd? Is de grote leegte bereikt na het tijdperk van toppers als Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Anky van Grunsven, Leontien van Moorsel, Marianne Vos, Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo?

Het is nog wat vroeg voor die conclusie. De Spelen zijn nog niet eens halverwege

Twentse spirit
En er is hoop: want de meeste Twentse olympische deelnemers moeten nog in actie komen. Onze belangrijkste regionale troeven gaan hun kunsten in Rio nog vertonen. Die gaan nog medailles pakken!

Let dus op de baanwielrenners Jeffrey Hoogland (Nijverdal) en Kirsten Wild (Almelo), taekwonda Reschmie Oogink (Almelo), triatlete Rachel Klamer (Beuningen), BMX'er Merle van Benthem (Hengelo) en springruiter Jeroen Dubbeldam (Weerselo). Bokser Peter Müllenberg (Almelo) loert op een medaille en komt vandaag (donderdag) weer in actie. En Sanne Wevers (Oldenzaal) maakt zich nog op voor de olympische finale op de balk, haar specialiteit. Ze heeft met haar zus Lieke al geschitterd in de teamfinale.

Hoop
We gaan er vanuit dat het goed komt met de kuit van Maret Grothues (Almelo) en dat onze excellerende volleybalsters, met ook Judith Pietersen (Eibergen) in de ploeg, op medaillekoers blijven liggen. De handbalsters, met Martine Smeets (Geesteren), groeien in het toernooi en gaan nog verrassen.

Twente is altijd goed voor olympische medailles. Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder, Jorien ter Mors, Gerco Schröder, Rianne Guichelaar, Yasemin Smit en Jeroen Dubbeldam hebben dat in de recente sportgeschiedenis bewezen.

Er is nog hoop in Rio.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs