Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Heimwee naar het tijdperk van de hondenlul

Het is elke week wel wat in de voetbalstadions. Oerwoudgeluiden, kwetsende spreekkoren, exploderende vuurwerkbommen, beschamende fluitconcerten, foute teksten op spandoeken. Spelers en trainers zijn niet eens meer veilig in eigen huis. Ze moeten er rekening mee houden dat ze door de eigen aanhang worden bejegend, uitgescholden, uitgefloten of –erger-, met de dood bedreigd.

Verwend volk
Hier in Twente is het echt niet anders. Heracles heeft een geweldig seizoen maar wordt in eigen huis uitgefloten als het even niet loopt. Wat een verwend volk. Blijf zaterdag tegen PEC-Zwolle lekker thuis, zou ik zeggen. In de Grolsch Veste is de stemming ten goede gekeerd en hebben de fans zich achter de ploeg geschaard. Maar ook in Enschede hebben ze vorig jaar bewezen dat ze een heel vervelend sfeertje kunnen creëren in de eigen vesting.

Ik kom al 40 jaar bij voetbalwedstrijden en heb nog wel eens heimwee naar het tijdperk van de hondenlul. Dat was in de jaren ‘70 een gedoogd scheldwoord in de voetbalstadions. Als een scheidsrechter ‘Hi Ha Hondenlul’ hoorde op de tribunes wist hij dat hij een beslissing had genomen, waar een deel van de fans het zachtjes gezegd niet mee eens was. Later evolueerde de klassieker zich tot ‘Hij…. Is…. Een…. Hondenlul, hij is een hondenlul’. Tamelijk onschuldig allemaal.

Passende antwoorden
Maar de toon verhardde in de loop der jaren. En de scheldwoorden kregen een meer kwetsend karakter. Ik was in 1988 bij de Europa Cup 2 finale tussen Ajax en KV Mechelen in Straatsburg. Er hing een opgefokt sfeertje. Ik stond tussen de harde kern uit Amsterdam. De Ajax-aanhang had KV Mechelen-spits Piet den Boer op de korrel. Tekst van het lied: ,,Het is een slet, het is een hoer, het is de vrouw van Piet den Boer’’. Ajax verloor met 1-0. Doelpunt: Piet den Boer. Wat een geweldig antwoord van de Nederlandse spits in Belgische dienst!

Ik herinner me nog een Ajax-Feyenoord waarbij de Rotterdamse doelman Joop Hiele werd uitgemaakt voor homo. Want ook dat dubieuze scheldwoord deed langzaam maar zeker zijn intrede in de stadions. Ook Hiele had zijn antwoord klaar. De keeper zakte door zijn knieën, trok midden in de wedstrijd zijn broek naar beneden en liet de vijandelijke aanhang zijn ontblote achterwerk zien. De Ajax-fans konden de respons van de Feyenoord-sluitpost wel waarderen en staakten hun geraas.

Vuurwerkgeluiden
Ik geloof niet dat iemand zich ooit druk heeft gemaakt over het scanderen van homo’s en hoeren als scheldwoorden onder voetbalsupporters. Terwijl dat toch voor het niet-heteroseksuele deel der natie, alsmede voor dames van lichte zeden vrij beledigend is. Over oerwoudgeluiden staan de kranten een week lang vol. Maar als FC Twente in De Galgenwaard in Utrecht wordt verwelkomd met vuurwerkgeluiden, refererend aan de ramp van Enschede op 13 mei 2000, hoor je daar niemand over.

Het is maar waar we ons druk over maken. Misschien is negeren ook wel de beste optie. Of een passende revanche bedenken zoals Piet den Boer en Joop Hiele. Laten we in de stadions vooral de leuke rituelen koesteren. Witte zakdoekjes, gepassioneerde strijdliederen, lachwekkende teksten, liedjes met passende humor. Het tijdloze fluitconcert moet natuurlijk blijven. Maar wel op het juiste moment aan het juiste adres. En de hondenlul mag wat mij betreft wel terugkeren als kneuterig symbool van collectieve verontwaardiging.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs