Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Hopelijk kiest Ziyech niet weer de verkeerde club

Ik heb dinsdag weer eens een training van FC Twente bijgewoond. Ik had een afspraak met Hakim Ziyech, hij had nog een prijs van ons tegoed. De bezoekers van deze website hebben hem met afstand aangewezen als beste speler van FC Twente van het afgelopen seizoen.

En wij hebben al jarenlang de gewoonte om de pareltjes van FC Twente en Heracles na afloop van het seizoen te huldigen. Dat was er in mei niet van gekomen. En dus kreeg Ziyech dinsdag alsnog de fraaie glastrofee van sponsor Fabri Sport uit Oldenzaal.

De meester
Nou zal niemand verbaasd zijn dat uitgerekend Ziyech die eer te beurt valt. Ook de meester zelf niet. Hij is de onbetwiste nummer een in de selectie van FC Twente. Kijkend naar de kwaliteit van het spelersmateriaal van de geplaagde eredivisionist staat Ziyech op eenzame hoogte. Daarna komt er een hele tijd niets, vervolgens nog een lange leegte en dan steken, laten we zeggen, Mokotjo, Ter Avest en Andersen hun hoofd boven het maaiveld uit. En vorig seizoen Uvini en Cabral, de nummers twee en drie in ons klassement. Maar die heren hebben Enschede inmiddels verlaten.

Ongelukkige situatie
Ziyech is er nog. Waarschijnlijk niet zo lang meer maar het juweeltje blinkt nog even op de Twentse velden. Natuurlijk wil hij weg. En FC Twente wil ook van hem af. Hij moet zijn geld opbrengen. En wel nu meteen. Een ongelukkige situatie. Zo lang Hakim Ziyech deel uitmaakt van de selectie, is de balans zoek. Want alles draait nog om hem. En om niemand anders.

Verbijsterend ritueel
Dinsdag op de training werd er een partijtje gespeeld. Er ontstond een hoekschop. Tim Hölscher was als enige ter plekke en wilde de corner gaan nemen. Hij stond al klaar voor de aanloop. Totdat de Duitser vanuit zijn rechter ooghoek zag dat Hakim Ziyech kwam aansloffen. De directeur zelf was in aantocht, sjokte naar de cornervlag, nam alle tijd, deed alsof Hölscher lucht was, zei niets. Hölscher droop af. Ziyech nam de corner. Het verbijsterende ritueel speelde zich vlak voor mijn ogen af. Wat gebeurde hier eigenlijk?

Kapitaal
Dit lijkt me killing voor de eenheid in de selectie. De aanwezigheid van Hakim Ziyech haalt elk evenwicht uit de groep. Niemand binnen de club, waar de anarchie toch al op de loer ligt, heeft enige invloed op hem. Ziyech is de koning van FC Twente. Hij is de baas in de selectie, met afstand de beste speler, vertegenwoordigt persoonlijk het laatste kapitaal binnen de club en wordt met fluwelen handschoenen behandeld. Ziyech kan doen en laten wat hij wil.

Trofee
De sterspeler nam dinsdag in alle vriendelijkheid de trofee in ontvangst. Een interviewtje zat er niet in. Daar houdt Ziyech niet zo van. En als hij dat niet wil, gebeurt dat niet. Zolang Ziyech in Hengelo is, ligt de regie bij hem. Ik hoop dat hij snel een geweldig mooie transfer maakt. En dat hij niet weer de verkeerde club kiest. Ziyech kon twee jaar geleden van Heerenveen naar Feyenoord of FC Twente en koos voor een club die in volle vaart richting de afgrond koerste. Maar dat realiseerde zich niemand op dat moment.

Pikorde
Moge Ziyech terechtkomen in een selectie waar hij een van de mindere spelers is. Waar hij zich weer moet bewijzen. Waar hij onderaan moet beginnen in de pikorde. Waar hij wordt weggestuurd bij de cornervlag als hij een hoekschop wil nemen. Waar zijn stiftjes geen enkele indruk maken. Waar hij zijn carrière een nieuwe impuls kan geven. Waar hij uitgroeit tot een fenomeen. Zodat FC Twente over vier jaar met trots kan zeggen: die Ziyech heeft nog twee jaar bij ons gevoetbald.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs