Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Mike te Wierik met handschoenen, het kan echt niet

Ik kon mijn ogen niet geloven zaterdagavond. Zag ik dat goed bij de opkomst van de elftallen van Heracles en AZ? Had Mike te Wierik handschoentjes aan gedaan? Dit kon niet waar zijn. De noeste, stoere centrale verdediger, de keiharde, onverzettelijke, meedogenloze strijder in het hart van de Almelose defensie was, als een van de weinigen bij Heracles, bang om koude handjes te krijgen. Een treurig moment in dit toch historische seizoen van Heracles.

Superbikkel
Oer-Tukker, oermens, superbikkel en no-nonsense verdediger Mike te Wierik met om zijn vingers het zwarte symbool der watjes in het profvoetbal: de handschoen. Het was geen gezicht. Ik zag zijn directe tegenstander Vincent Janssen verbaasd kijken. Dat wordt toch weer een makkelijk avondje, zag je de Alkmaarse spits in bloedvorm denken, nog voordat de aftrap was verricht. Een bange koukleum als opperbewaker, dat had Vincent Janssen niet verwacht.

Korte mouwen
De goalgetter had zich juist verheugd op een oer-Hollandse pittige tweestrijd met het bijtertje Mike te Wierik. Een gevecht tussen mannen van de gestampte pot. Janssen was voorbereid op een Te Wierik die als eerste stap in de koude oorlog in een shirt met korte mouwen het veld zou betreden? Ten teken van: ik ben nergens bang voor, niet voor Vincent Janssen en zeker niet voor de kou op deze frisse avond in Almelo.

Geen korte mouwen maar lange ingepakte vingers bij de Hengevelder. Zijn evenknie van de tegenstander, Ron Vlaar, wist ook niet wat hij zag. Eigenlijk stond de zo trotse nummer 3 van de eredivisie al voor de aftrap met 1-0 achter. Enkele minuten na het beginsignaal van arbiter Björn Kuipers werd dat angstige voorgevoel al pijnlijk bewaarheid. Janssen was veel alerter dan Te Wierik bij een te zachte terugkopbal van een andere stuntelende Heraclied, die gelukkig wel gewoon met blote handen speelde: Joey Pelupessy.

Romario
Handschoenen bij profvoetballers, Romario was 25 jaar geleden de trendsetter in Nederland. Eerlijk is eerlijk: Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse voetballers zijn enigszins geëxcuseerd. Spelers uit een warm klimaat functioneren nu eenmaal wat moeilijker in de kou, net zoals ‘wij’ het zwaarder hebben bij extreme warmte in tropische oorden. Maar ik vrees dat als het voorjaar zich over een paar weken aandient de handschoenen nog niet zijn verdwenen van de velden. Deze winter werden ook bij FC Twente al spelers bij tien graden boven nul gesignaleerd met handschoenen (Gutiérrez, Cabral).

Keepers hebben een geldig excuus, hun handschoenen hebben een andere functie. Maar voor spelers met ingepakte vingers zou ik als coach een plekje inruimen op de reservebank. Dan mogen ze de koude benen nog legitiem bedekken onder een warme deken en zelfs ijsmutsen zijn toegestaan op de bank. Maar niet in het veld, zeker niet voor robuuste verdedigers die alleen al met hun uitstraling tegenstanders angst moeten aanjagen. Mike, weg met die handschoenen, ik wil ze nooit meer zien!!

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs