Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Degradatiezone
De koninklijke poetsbeurt van het Almelose stadion stond de afgelopen weken symbool voor de ongepaste sfeer waarin Heracles is beland. De club is meer bezig met uiterlijk dan het innerlijk. Natuurlijk, de koning moet je met egards ontvangen en dan zorg je dat het erf netjes is aangeharkt. Maar het gaat dit jaar in Almelo iets te vaak over de verpakking. En te weinig over de inhoud. En voordat je het weet sta je dan geparkeerd in de gevarenzone. Of zouden ze in Almelo denken dat het degradatiespook iets met Halloween te maken heeft?

Lekker belangrijk
Het lijkt wel of Heracles te veel bezig is (geweest) met Europa, het nieuwe stadion, de lucratieve transfers van Weghorst, Bel Hassani, Gladon en Tannane, de miljoenen euro’s die binnenkwamen, de rekeningen die konden worden betaald. Genieten van de hernieuwde status. Ik zag hilarische documentaires op Fox voorbijkomen over voorzitter Jan Smit en het Europese avontuur. Leuk hoor. Ik zie persberichten over de opening van het clubmuseum en de publieksactie met de nieuwe shirts. Lekker belangrijk. De club maakt met rare stukjes op de eigen website ruzie met TC Tubantia. Hoe dom kun je zijn?

Het koningspaar komt vandaag (donderdag) praten over de maatschappelijk rol van de club. Het gaat dus weer niet over voetbal. Of zou Zijne Majesteit nog een vorstelijk advies in petto hebben voor het zwalkende team?

Wout Weghorst
Want het spel is niet om aan te zien en de passie is verdwenen. Heracles heeft van de 10 wedstrijden er eentje gewonnen. Thuis tegen Willem II, dat nog lager staat dan de 15e plek van Heracles. Ik zie ‘luie’ voetballers in het elftal. Ik mis Wout Weghorst. De spits die de laatste jaren de aanjager was van het team. Trekken en sleuren voorin, altijd in beweging, druk zetten, aanspeelbaar zijn, tegenstanders tot wanhoop drijven. Wout Weghorst, de etter in het veld, de man met het gif. Hij heeft geen opvolger gekregen.

Roze wolk
Heracles, wordt wakker! Kom van die roze wolk af! Ja, het was prachtig vorig seizoen. Dat nieuwe stadion is geweldig! Zeker, jullie zijn Europees ongeslagen na twee gelijke spelletjes. Leuk. Financieel en organisatorisch zijn jullie gezond. Chapeau! De hoogtepunten sinds de promotie in 2005 zijn pareltjes in de clubgeschiedenis. We koesteren de 6e plaats in 2010, de achtste plaats in 2011, de bekerfinale (2013) en Europees voetbal (2016). Maar keer snel terug naar de realiteit. Want na hoogtepunten liggen dieptepunten op de loer.

Kernwaarden
Heracles moet terug naar zijn kernwaarden: bikkelen, knokken, strijden, het mes tussen de tanden, het vuur uit de sloffen. Passie, drive, tot het gaatje gaan. Desnoods met vreselijk voetbal maar met onvoorwaardelijke inzet van alle spelers een 1-0 over de streep trekken. Als dat weer het uitgangspunt wordt bij John Stegeman en zijn mannen komen nieuwe hoogtepunten vanzelf terug. Misschien dat de bekerloting vanavond enig houvast biedt. Toch maar weer hopen op een thuiswedstrijd tegen een amateurclub.

Henk van Schuppen

Blogs