Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Penalty’s een loterij? Ik dacht het niet

Het was een fascinerend gevecht vanaf elf meter. Het tweeluik Atlético Madrid-PSV werd dinsdag na 210 doelpuntloze minuten beslist met strafschoppen. PSV capituleerde in deze barrage.

Voetbaldeskundigen noemen het bloedstollende ritueel vanaf de stip een oneerlijke loterij. Met andere woorden: de gelukkigste wint. Dat is onzin, vind ik. De factor geluk is bij penalty’s niet groter of kleiner dan in een wedstrijd. Vanaf de stip wint altijd de beste. Niets is eerlijker dan een penaltyserie als beslissing. Elke wedstrijd zou op deze manier een winnaar moeten krijgen. Weg met de 0-0’s en de 1-1’s.

Kernwaarden
Een penalty brengt de voetbalsport terug naar zijn puurste essentie. Het maken van een doelpunt. Je hebt een bal, een doel, een keeper en een speler. Het is de bedoeling dat de voetballer de bal in het net schiet. De doelman moet dat voorkomen. Die basiselementen zitten allemaal verpakt in de strafschop. Een penalty vraagt van een speler de belangrijkste kernwaarden van topsport.

1.Techniek: de trap moet technisch perfect worden uitgevoerd.
2.Concentratie: een penalty vraagt optimale focus van de uitvoerder.
3.Mentale weerbaarheid: de speler moet tussen de oren in maximale conditie zijn en omgaan met spanning, zenuwen en psychologische oorlogvoering.
4.De penalty moet in zijn totaliteit kloppen. Houding, overtuiging, uitstraling, killersinstinct en zelfverzekerdheid zijn medebepalend voor de kwaliteit van de strafschop. Dat betekent een goeie, strakke aanloop, een meedogenloze pose en een schot met de juiste, snelheid, hoogte en richting.
5. Gaan voor eigen succes. Nu mag het, nu moet het. Voetbal is een teamsport maar ook vaak een verzameling individuen. Een penalty is het uitgelezen moment om, in belang van het team, voor eigen succes te gaan.

Dirk Kuyt
Een speler die dit allemaal in huis heeft en al die kwaliteiten op dat moment-supreme toepast is een topper en verdient te winnen. Dirk Kuyt is zo’n speler. Zijn pingels zijn geweldig: overtuigend, goeie aanloop, strak schot, optimale lichaamshouding en een non-verbale communicatie die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: die bal gaat erin. Kuyt mist zelden.

Een coach die erin slaagt de beslissende penalty’s te laten nemen door spelers die dat, al la Dirk Kuyt, beheersen, verdient ook te winnen. Phillip Cocu kwam dinsdag een heel eind in die missie. Totdat bij penalty acht een zwakke schakel achter de bal ging staan. Alles was fout aan de penalty van Luciano Narsingh. Te korte aanloop, te gehaast. Terwijl Narsingh juist in de verlenging was ingevallen, vermoedelijk om ook een pingel te nemen. Een misser dus. Beslissend. Atletico schoot wel acht keer raak. En won, verdiend dus.

Fascinerend
Hoe dan ook: penaltys zijn fascinerend om naar te kijken. Een adembenemend schouwspel, mooi voor publiek en televisiekijkers. En een rechtvaardig instrument om een beslissing te forceren. Dat zouden ze bij alle wedstrijden die na 90 minuten nog geen winnaar heeft, moeten doen.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs