Blog | Penalty’s een loterij? Ik dacht het niet
Het was een fascinerend gevecht vanaf elf meter. Het tweeluik Atlético Madrid-PSV werd dinsdag na 210 doelpuntloze minuten beslist met strafschoppen. PSV capituleerde in deze barrage.
Voetbaldeskundigen noemen het bloedstollende ritueel vanaf de stip een oneerlijke loterij. Met andere woorden: de gelukkigste wint. Dat is onzin, vind ik. De factor geluk is bij penalty’s niet groter of kleiner dan in een wedstrijd. Vanaf de stip wint altijd de beste. Niets is eerlijker dan een penaltyserie als beslissing. Elke wedstrijd zou op deze manier een winnaar moeten krijgen. Weg met de 0-0’s en de 1-1’s.
Kernwaarden
Een penalty brengt de voetbalsport terug naar zijn puurste essentie. Het maken van een doelpunt. Je hebt een bal, een doel, een keeper en een speler. Het is de bedoeling dat de voetballer de bal in het net schiet. De doelman moet dat voorkomen. Die basiselementen zitten allemaal verpakt in de strafschop. Een penalty vraagt van een speler de belangrijkste kernwaarden van topsport.
1.Techniek: de trap moet technisch perfect worden uitgevoerd.
2.Concentratie: een penalty vraagt optimale focus van de uitvoerder.
3.Mentale weerbaarheid: de speler moet tussen de oren in maximale conditie zijn en omgaan met spanning, zenuwen en psychologische oorlogvoering.
4.De penalty moet in zijn totaliteit kloppen. Houding, overtuiging, uitstraling, killersinstinct en zelfverzekerdheid zijn medebepalend voor de kwaliteit van de strafschop. Dat betekent een goeie, strakke aanloop, een meedogenloze pose en een schot met de juiste, snelheid, hoogte en richting.
5. Gaan voor eigen succes. Nu mag het, nu moet het. Voetbal is een teamsport maar ook vaak een verzameling individuen. Een penalty is het uitgelezen moment om, in belang van het team, voor eigen succes te gaan.
Dirk Kuyt
Een speler die dit allemaal in huis heeft en al die kwaliteiten op dat moment-supreme toepast is een topper en verdient te winnen. Dirk Kuyt is zo’n speler. Zijn pingels zijn geweldig: overtuigend, goeie aanloop, strak schot, optimale lichaamshouding en een non-verbale communicatie die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: die bal gaat erin. Kuyt mist zelden.
Een coach die erin slaagt de beslissende penalty’s te laten nemen door spelers die dat, al la Dirk Kuyt, beheersen, verdient ook te winnen. Phillip Cocu kwam dinsdag een heel eind in die missie. Totdat bij penalty acht een zwakke schakel achter de bal ging staan. Alles was fout aan de penalty van Luciano Narsingh. Te korte aanloop, te gehaast. Terwijl Narsingh juist in de verlenging was ingevallen, vermoedelijk om ook een pingel te nemen. Een misser dus. Beslissend. Atletico schoot wel acht keer raak. En won, verdiend dus.
Fascinerend
Hoe dan ook: penaltys zijn fascinerend om naar te kijken. Een adembenemend schouwspel, mooi voor publiek en televisiekijkers. En een rechtvaardig instrument om een beslissing te forceren. Dat zouden ze bij alle wedstrijden die na 90 minuten nog geen winnaar heeft, moeten doen.
Henk van Schuppen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Blog | Peter Bosz en Hendrie Krüzen passen niet bij Ajax
Ik heb de laatste drie weken het sportnieuws gevolgd vanuit een ander deel van deze wereld. Soms heeft een mens vakantie nodig. En als het even kan stap ik dan in een vliegtuig om een poosje elders op deze planeet te vertoeven. Maar hoe mooi het Caribisch gebied en Florida ook zijn, ik moest en zou dagelijks de actualiteit in Twente en Nederland volgen. Ik wilde niks missen van het nieuws over FC Twente, Heracles en alle andere ontwikkelingen op en rond sportvelden in deze wereld. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Blog | Heimwee naar het tijdperk van de hondenlul
Het is elke week wel wat in de voetbalstadions. Oerwoudgeluiden, kwetsende spreekkoren, exploderende vuurwerkbommen, beschamende fluitconcerten, foute teksten op spandoeken. Spelers en trainers zijn niet eens meer veilig in eigen huis. Ze moeten er rekening mee houden dat ze door de eigen aanhang worden bejegend, uitgescholden, uitgefloten of –erger-, met de dood bedreigd. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
Geen verjaardagssfeer FC Twente in De Grolsch Veste
FC Twente bestaat 50 jaar. Over een paar weken is de club jarig. In de nacht van 13 op 14 april 1965 gaven de aartsrivalen Enschedese Boys en Sportclub Enschede het officiële sein om verder te gaan als FC Twente’65. De club bevindt zich midden in een jubileumjaar. Een halve eeuw FC Twente, het lijkt de ultieme aanleiding voor een groot feest. Maar het moge duidelijk zijn dat er nog geen verjaardagssfeer hangt in De Grolsch Veste. -
-
-
Ajax-FC Twente: topper van weleer volledig overschaduwd
Ik hoorde deze week een collega langs het trainingsveld in Hengelo roepen dat Ajax-FC Twente zondag een wedstrijd wordt tussen de lamme en de blinde. -
Zelfs filmmakers geïnspireerd door gras-soap in De Veste
De drassige mat in De Grolsch Veste heeft zelfs filmmakers geïnspireerd. Deze week cirkelde een drone boven het Enschedese stadion om opnamen te maken van het beschadigde speelveld. Het filmpje, dat op YouTube is geplaatst (en op deze website is te zien), laat nog eens zien hoe beroerd het gras er aan toe is. Het veld lijkt op een desolaat stuk leeggelopen uiterwaarden dat na een periode van overstroming nog gedeeltelijk onder water staat.