Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Verbleekt het Oranje nu ook op Koningsdag?

Is het beeldvorming? Of klopt het gevoel dat de oranjebeleving in dit land op Koningsdag minder was dan we gewend zijn? Weinig vlaggen aan de huizen, minder volk op de been, relatieve rust in de grote steden en op de stations en meer volk voor de buis dan op straat.

Lag het aan het vervelende weer? Zitten we in een collectieve dip? Zijn we toch bang? Moeten we nog wennen aan die onhandige datum van 27 april? Is Koningsdag toch wat anders dan Koninginnedag? Staat onze vaderlandse trots onder druk omdat we deze zomer ontbreken op het EK Voetbal in Frankrijk? Hebben we het rood-wit-blauw en het oranje voorlopig even opgeborgen? Of raakt vlaggen ter ere van het staatshoofd gewoon uit de tijd?

Bezig met onze eigen clubs
Hangen we nog in het nationale verdriet van het overlijden van onze Johan? Of zijn we te veel bezig met onze eigen clubs? Verkeren de Feyenoorders nog in een feestroes en zijn de aanhangers van PSV en Ajax veel te nerveus omdat de onderlinge strijd om het kampioenschap naar een ontknoping gaat? Geen tijd voor saamhorigheid, geen zin in oranje. Is het een combinatie van factoren? Of is het onzin en klopt het gevoel niet met de werkelijkheid?

Lintjesregen
Het oranjegevoel wordt in elk geval even niet gevoed door de sport. Andersom trouwens ook niet. Zelfs de lintjesregen ging dit jaar grotendeels voorbij aan onze sporthelden. Lokale sportbestuurders kregen traditiegetrouw hun lintjes. Maar ik heb geen grote namen uit de nationale sportwereld kunnen optekenen tussen de gedecoreerden. Wordt het overigens niet eens tijd dat het Zijne Majesteit behaagt dit achterhaalde ritueel af te schaffen? Het is niet meer van deze tijd. En elk jaar weer een belediging voor al die mensen die geen lintje krijgen en zo’n onderscheiding ook dik verdienen.

Zwolle
In Zwolle deden ze gelukkig hun uiterste best om de dynamiek tussen sport en de Oranjes in tact te houden. Ik zag de gebroeders Ronald en Michel Mulder met oranje sloffen schaatsen op een glijplank. Erben Wennemars was aanwezig met zijn aanstekelijke enthousiasme. De goedlachse Ron Jans kun je wel op het koningspaar afsturen, hoewel de coach van PEC Zwolle op de sociale media in een wat ongelukkige draaikolk terechtkwam. Ik zag volleybalgoeroe Redbad Strikwerda zijn best doen en gelukkig was onze Twentse topper Jeroen Dubbeldam te paard paraat voor een onderonsje met de Koning. ,,We zien elkaar in Rio”, vingen we op. Dat klonk goed.

Rio
Want de Olympische Spelen moeten voor Oranje het jaar redden. In Rio is het in augustus misschien wel elke dag Koningsdag. We hunkeren naar koninklijke prestaties van Epke Zonderland, Dafne Schippers, Sifan Hassan, Tom Dumoulin, Ranomi Kromowidjojo, Marit Bouwmeester, de hockeysters en handbalsters. En onze Twentse troeven Peter Müllenberg, Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam. Straks kunnen we het oranje, rood, wit en blauw weer fris gewassen tevoorschijn halen. Het kan nog een mooi sportjaar worden.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs