Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Dit jaar geen Spanje of Turkije maar Hollands Hengelo voor FC Twente

Het is even wennen in deze eerste week van januari. De laatste jaren stapte ik doorgaans na de jaarwisseling in een vliegtuig richting zonnige Zuid-Europese oorden. Als clubwatcher op weg naar een trainingskamp van Heracles in Turkije of Spanje. Dit keer blijft mijn koffer op zolder. Ik volg momenteel FC Twente en die club blijft thuis. Jammer. Het was zaterdag koud aan de Kuipersdijk en woensdag liep ik daar in de plenzende regen. Op weg naar een training, die uiteindelijk werd gehouden in de voor de pers niet toegankelijke sportschool. Dat was al zo gepland, heb ik begrepen.

Heimwee
Het is me wat, zo’n ‘trainingskamp’ in het koude, natte winderige Twente. Ik kreeg spontaan heimwee naar de zonovergoten ressorts van het Turkse Belek en de mediterrane sferen van het Spaanse Benahavis. De prachtige voetbalvelden, het ultieme gras, de oefenpartijtjes in de avonduren, de golfbanen, de Middellandse Zee, de luxueuze hotels, de uitnodigende buffetten, de hotelbars. Het gaat deze winter aan mijn neus voorbij.

Maar Alfred Schreuder is onverbiddelijk. Hij houdt zijn manschappen thuis. Waarom zou je in die korte winterstop naar de costa’s vliegen als je in Nederland gewoon kunt doortrainen? Eigen veld, eigen accommodatie, eigen bed, vertrouwd eten. Geen vliegtuigen, geen koffers, geen heen-en-weer gereis, geen hotels, geen eetzalen. En geen verleidingen in de hotellobby’s of in nabijgelegen uitgaanszones.

Geen snoepreisje
Los van het toch niet te onderschatten feit dat Schreuder ondergetekende zijn jaarlijkse snoepreisje door de neus boort, is er eigenlijk geen speld tussen te krijgen. Voetballers zijn gewoontedieren en gedijen het best in hun eigen omgeving. En voor de teambuilding hoef je toch niet naar verre oorden.

Als de groepsdynamiek een stimulans nodig heeft en om die reden wordt het thuisdomein ontvlucht, is de coach in de afgelopen maanden kennelijk te kort geschoten. De Reds bereiden zich dus onverstoorbaar voor in Hollands Hengelo. In het vertrouwde Nederlandse klimaat waarin de heren volgende week zondag toch ook moeten presteren tegen Feyenoord. Schreuder behoedt zijn spelers ook nog eens voor een temperatuurshock.

Borrelpraat
FC Twente zou straks in De Kuip wel eens een fysieke en mentale voorsprong kunnen hebben op Feyenoord, dat zich dezer dagen laat opwarmen in het zonnige Dubai. En volgende week een paar dagen nodig heeft om weer te wennen aan het pokkenweer in de polder.

Het lijkt er verdacht veel op dat enkele Rotterdammers daar in die hete woestijnmetropool al een zonnesteek hebben opgelopen. Ik hoorde tenminste directeur Martin van Geel deze week vanuit Azië rondtoeteren dat Feyenoord dit seizoen serieus voor de titel wil gaan. Dat is nog eens realistische taal als je 12 punten achter staat op een kwalitatief beter PSV.

Het lijkt mij een typisch gevalletje van overmoedige borrelpraat ver van huis. Ook daar heeft FC Twente deze winter geen last van.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs