Volledig scherm
Henk van Schuppen © Carlo ter Ellen

Geen verjaardagssfeer FC Twente in De Grolsch Veste

FC Twente bestaat 50 jaar. Over een paar weken is de club jarig. In de nacht van 13 op 14 april 1965 gaven de aartsrivalen Enschedese Boys en Sportclub Enschede het officiële sein om verder te gaan als FC Twente’65. De club bevindt zich midden in een jubileumjaar. Een halve eeuw FC Twente, het lijkt de ultieme aanleiding voor een groot feest. Maar het moge duidelijk zijn dat er nog geen verjaardagssfeer hangt in De Grolsch Veste.

Sterker nog: het jubileumjaar zal een van de zwartste bladzijden in de historie van de club gaan worden. En dat zwart staat in dit geval niet voor de kleur van de jaarcijfers. Er is helemaal geen geld voor een uitbundig feestje. En als er wel een budgetje is gevonden in de roodgekleurde boeken van het Enschedese voetbalbedrijf, lijkt het niet handig om een opzichtig jubileum te gaan vieren.

Bescheidenheid

Dat gaat ook niet gebeuren. De afgeserveerde eredivisionist past vooral bescheidenheid. Het zou overigens wel een primeur in de vaderlandse voetballerij zijn als de KNVB toestemming moet gaan geven voor een verjaardagspartijtje van een eredivisieclub. FC Twente doet er verstandig aan zichzelf die vernedering te besparen. Het is wijzer de party tot nader order uit te stellen. Dat heeft ook een ander voordeel: er hoeft geen gastenlijst te worden samengesteld. Wie wordt er wel en wie vooral niet uitgenodigd? Dat is zelfs in goede tijden vaak al een lastig karwei.

Rijke geschiedenis

Wij hebben als sportredactie van De Twentsche Courant Tubantia besloten om juist wel aandacht te geven aan het 50-jarig bestaan van de club. Uiteraard zullen we de crisis in de Veste op de voet blijven volgen, maar het lijkt ons goed om de aandacht gelijktijdig te richten op de roemruchte geschiedenis van de club. Dat leidt de aandacht wat af van de actuele ellende.

Historisch sentiment als therapie voor de aangeslagen fans. Zalvende nostalgie als beste pijnstiller.

FC Twente aller tijden

Over onze exacte plannen met het jubileum van FC Twente volgt nog nader bericht. Een tipje van de sluier: u kunt binnenkort op deze website het basiselftal van FC Twente aller tijden gaan samenstellen. We zijn bezig om alle ruim 400 selectiespelers uit 50 jaar FC Twente in kaart te brengen. Uit die indrukwekkende spelersgroep willen we straks het beste elftal uit de 50-jarige geschiedenis van FC Twente samenstellen. Met uiteraard ook een verkiezing van uw favoriete coach uit de clubhistorie.

Helden en iconen

Ik heb, om het systeem uit te testen, deze week de proef op de som genomen. En alle namen zien passeren. Het werd een heerlijke duik in het verleden van de club. Een flashback met vergeten helden, grote iconen, onvergetelijke culthelden en legendarische spelers. Dan hebben we het niet alleen over mannen als Epy Drost, Rene Notten, Prince Polly en Jan Jeuring. Wat dacht u van Volkmar Gross (doelman van 1974-1977), Sip Bloemberg (verdediger van 1976-1978), Aad Kila (1979- 1983), Ferry Pirard (1969-1973), Dieter Schwemmle (1973-1974) en Uwe Blotenberg (1969-1970).

Met een duik in de spelerslijst komt het trotse verleden weer tot leven. Grote clubs worden gebouwd op een rijk verleden. De crisis van 2015 zal straks in een adem worden genoemd met het faillissement in 2003 en de degradatie in 1983. Het wordt een voetnoot in de geschiedenis, die wordt overvleugeld door de Uefacupfinale in 1975, de Europese wedstrijden in het Diekman, de Champions League-avonden in De Veste, de bekerfinales in De Kuip en het kampioenschap in 2010. Het komt allemaal wel weer goed met FC Twente.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs