Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Het chagrijn bij de Twentefans moet overboord

FC Twente is deze woensdag jarig. Proficiat! De Enschedese betaald voetbalclub bestaat 50 jaar. De officiële oprichtingsdatum is 1 juli 1965. En dus is deze eerste juli 2015 een feestelijke dag in de Grolsch Veste.

Het lijkt mij ook een ideale dag voor alle supporters om het diep gewortelde chagrijn van de laatste maanden definitief overboord te kieperen. Daarom doe ik bij deze een oproep aan alle Tukkers met een rood hart: zet de knop om, ga massaal achter de club staan en zet een dikke streep onder het negatieve sentiment.

Vriendenkring
Misschien dat de Vriendenkring FC Twente het voortouw kan nemen. De oudste supportersvereniging van de club (opgericht op 14 april 1966) omschrijft zichzelf als een grote steun in de rug van FC Twente. Daar zien we dit jaar weinig van terug. De toch zo respectabele vereniging liet zich vorige week zelfs van zijn slechtste kant zien. Na een onderhoud met voorzitter Aldo van der Laan schreeuwde de fanclub geen zin te hebben in het nieuwe seizoen.

Rothumeur
De frustratie over het aanblijven van hoofdcoach Alfred Schreuder zit nog zo diep dat is besloten tot verdere acties. Zo wordt de open dag geboycot. Want ook daar hebben de mopperende ‘vrienden’ geen zin in. Ook andere supporterskernen hebben besloten te stoppen met sfeeracties. De anti-Schreuder campagne wordt in alle hevigheid voortgezet. Het beroerde humeur van het rode legioen wordt collectief meegenomen naar het nieuwe seizoen. Jammer. En bovendien: supporters onwaardig.

Kop in het zand
Natuurlijk kun je vraagtekens zetten (en dat doen wij bij TC Tubantia tot op de dag van vandaag) bij de koppigheid van Schreuder om, ondanks de zo breed gedragen kritiek op zijn functioneren, aan te blijven. De verguisde coach zou bij het Nederlands kampioenschap ‘Kop in het zand steken’ titelfavoriet nummer één zijn. De man heeft geen draagvlak meer in de Grolsch Veste. Dan moet je vertrekken. Ook voorzitter Aldo van der Laan heeft, als voormalige secondant van de kwade genius Joop Munsterman, boter op zijn hoofd. De hittegolf van deze week zal voor een smeltend effect zorgen. Maar de plaat voor zijn hoofd houdt de smurrie tegen.

Belediging voor de spelers
Maar de heren hebben in hun beperkte wijsheid nu eenmaal besloten met elkaar door te gaan. En zij gaan er over. En dus moet de aanhang in het belang van de club de waarheid accepteren. Het is zoals het is en FC Twente moet verder. Aanhoudende protesten op de tribunes zijn een belediging voor de spelers die in dit ongekende echec weinig te verwijten valt. Verplaats je eens in jongens als Hakim Ziyech, Jesus Corona en jongeling Hidde ter Avest. Die kijken uit naar een frisse start van de competitie. Daar hoort de massale, ongeremde steun van de eigen aanhang bij.

Orde op zaken
Bovendien moet in alle redelijkheid worden vastgesteld dat de club op bijna alle andere fronten wel orde op zaken stelt. Er is een technisch directeur (Ted van Leeuwen), de technische staf is ontbonden, er is duidelijkheid op de bank waar straks niet meer dat verguisde vijftal plaatsneemt. Schreuder krijgt alleen assistentie van René Hake, die ook recht heeft op een fatsoenlijk welkom in de Veste. Bovendien is de schoonmaakactie in de selectie in volle gang. Uitgerangeerde spelers als Castaignos, Bjelland, Lachman en Ould-Chikh hebben de Veste verlaten en leveren ook nog de zo noodzakelijke euro’s op. Ondanks het aanblijven van Schreuder begint FC Twente met een schone lei aan een nieuw seizoen. De heringerichte spelersgroep verdient het om in een sfeervolle en goed geluimde Grolsch Veste aan de aftrap te verschijnen.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs