Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Het eerste kabinet Schreuder ligt al lang op zijn gat

De fans van FC Twente gaan zondag actie voeren. De supportersverenigingen hebben de koppen bij elkaar gestoken en eisen zo’n beetje unaniem het onmiddellijke vertrek van de complete technische staf. Het thuisduel tegen AZ is gemarkeerd als deadline. Maar niemand twijfelt er nog aan dat dat ultimatum door de trainers en de clubleiding zal worden genegeerd. Schreuder en zijn assistenten blijven (nog even) zitten. Het bestuur vindt het best en gaat pas na de competitie evalueren. Logisch.

Het krachtige signaal van de aanhang komt op een merkwaardig moment. Het seizoen zit erop, er valt niets meer te winnen of te verliezen voor FC Twente. Het was een ongekend rampjaar, iedereen snakt naar het einde. Berusting lijkt op dit moment de enige juiste modus. Dikke streep onder dit seizoen en uitkijken naar een nieuwe start in augustus. Geef de verantwoordelijke mensen in Grolsch Veste de tijd om de komende maanden orde op zaken te stellen.

Aula met lijken
De geplaagde supporters van FC Twente zijn vanaf de aftrap in augustus duidelijk geweest dat ze weinig vertrouwen hebben in Alfred Schreuder. Die onvrede is er altijd geweest en zwelt nog steeds aan. Maar juist nu de totale club vecht om te overleven en de Grolsch Veste alles weg heeft van een troosteloze aula, waar alle lijken die Joop Munsterman heeft achtergelaten liggen opgebaard, komen de fans met hun curieuze oproep. Geen gelukkige timing. Hier zit FC Twente nu even niet op te wachten. De ellende is al niet te overzien..

Bizar
Bovendien: het zou wel erg raar zijn als Alfred Schreuder nu opstapt of wordt ontslagen. Dan zou ik als kritische supporter een gevoel krijgen van: te laat, nu hoeft het niet meer. Het zou helemaal bizar zijn als de complete trainersstaf nu onder druk van de supporters de handdoek gooit. Wie moet dan het roer overnemen in de laatste wedstrijden. Elftalleider Toon Renes? Materiaalman Jacob Malki? De koffiejuffrouw? Dat lijkt me geen voor de hand liggend scenario. Hoewel laatstgenoemde als het aan de spelers ligt een goede kans maakt.

Demissionair
Het eerste kabinet Schreuder ligt al lang op zijn gat. Geen enkel draagvlak meer. De supportersactie heeft iets weg van een volksoproer op het Malieveld tegen een regering die in blessuretijd opereert en weet dat er nieuwe verkiezingen aankomen. De trainersstaf van FC Twente handelt de komende weken in demissionaire status de lopende zaken af. Zoals het hoort. Nog drie potjes. Dan is het klaar. Pas daarna volgt de enige juiste route voor deze staf: die richting de uitgang van de Grolsch Veste. Want deze trainers hebben gefaald en hebben dus geen krediet meer. Dat weten ze zelf ook.

Nieuwe start
FC Twente moet eind juni, als de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, verder met een nieuwe trainer. Een schone lei en een nieuwe start moeten straks gepaard gaan met een frisse coach, die niet wordt gehinderd door de ballast van het verleden. Hij mag twee assistenten meenemen. Dat is meer dan genoeg. Linksom of rechtsom zal de club na de competitie dus afscheid moeten nemen van Schreuder en al zijn hulpjes. Als dat besef nog niet is doorgedrongen tot in de diepste zielen in Grolsch Veste, heeft de publieksactie van komende zondag toch nog nut.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs