Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Promoveer pispaal tot videoscheids en het voetbal is gered

Scheidsrechter Jeroen Sanders had donderdagavond na afloop van Heracles-FC Groningen geen keuze. Hij gaf voor de camera’s van FOX en de NOS volmondig toe dat hij de 2-2 van Chery nooit had mogen goedkeuren. De bal had voordien de achterlijn gepasseerd en dus was de gelijkmaker ongeldig. Het kostte Heracles de zege en dus twee punten. Het zou maar zo kunnen zijn dat de Almelose club die twee punten straks in mei tekort komt om de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen.

Zuivere arbitrage
Profvoetbal anno 2015 blijft een bizarre bezigheid. Er gaan tientallen miljoenen euro’s in om, hele volksstammen zitten in de stadions en voor de televisie maar de sport slaagt er niet in om eerlijke wedstrijden te organiseren. De moderne technologie biedt alle mogelijkheden voor zuivere arbitrage maar in de grootste sport ter wereld wordt alles nog beslist met het menselijk oog. Fox-kijkers konden gisteravond vanuit een luie stoel live waarnemen dat FC Groningen een ongeldig doelpunt kreeg toegewezen. Maar de enige persoon die erover besliste moest maar een beetje gokken.

Niemand zou er bezwaar tegen hebben gehad als Sanders gisteren even een videoscheidsrechter had geraadpleegd om te kijken of de bal daadwerkelijk over de achterlijn was geweest. Zoals ze dat bij het hockey al jarenlang doen. Dan was de Groningse goal afgekeurd, had Heracles-doelman Dennis Telgenkamp een uittrap mogen nemen en was de wedstrijd vermoedelijk in een 2-1 zege voor de thuisploeg geëindigd.

Geseponeerd
In plaats daarvan verscheen de arbiter een kwartier later op televisie om tandenknarsend zijn fout toe te geven en nog eens een pleidooi te houden voor camera’s op de achterlijn. Eerder deze week zagen we Kevin Blom ook al een openlijke boetedoening doen na zijn onjuiste rode kaart voor PSV-er Jetro Willems. Die foutieve beslissing hakte er minder hard in omdat PSV ook met 10 man te sterk was voor NAC en bij het vijandelijke doel een zekere Jelle ten Rouwelaar tegenkwam. Maar de rode kaart werd een dag later wel geseponeerd. Ik verwacht vandaag geen bericht uit Zeist dat het doelpunt van Chery ook alsnog wordt geannuleerd. Welk een onrecht!

Statement
Eigenlijk zouden alle voetbalscheidsrechters gezamenlijk een statement moeten maken door het zelf maar te gaan regelen. De vierde official krijgt langs de lijn een videohokje waarin hij de wedstrijd op televisie volgt. De geluidsverbinding met de scheids- en grensrechters is al geregeld via de oorset. Bij twijfel wordt de wedstrijd stilgelegd zodat de videoman de herhalingen kan bekijken en een zuiver advies kan geven aan de fluitist. Heel simpel, lijkt me. Daar kan niemand bezwaar tegen hebben.

Bagger
De nieuwe rol voor de vierde official heeft nog een ander groot voordeel. De goede man is verlost van zijn status als pispaal voor de coaches. Dan zijn we eindelijk bevrijd van die tenenkrommende opstootjes tussen voetbaltrainers en die vierde official, die alle beledigingen, verontwaardigingen en irritaties van de heren oefenmeester op moet vangen. De scheids zonder vlag of fluit die 90 minuten lang alle bagger over zich heen krijgt als gevolg van andermans beslissingen. Wie wil dat nog?

Promoveer de vierde official tot video-official en het respect van de heren coaches zal niet van de lucht zijn. En het stuitende en vooral onnodige onrecht is uit de voetbalsport verbannen. Misschien dat onze Twentse fluitisten Bas Nijhuis, Björn Kuipers en Erik Braamhaar het brutale voortouw kunnen nemen. Ze zouden zich onsterfelijk maken.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs