Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

'Rentree Fred Rutten bij FC Twente een slecht plan'

FC Twente gaat dus in gesprek met Fred Rutten. De club ziet de 52-jarige oefenmeester als de ideale kandidaat voor de functie van technisch directeur. Misschien komen ze al pratend wel tot de conclusie dat hij beter op het veld kan staan. Rutten houdt namelijk meer van het gras dan van het kantoor. En dus is hij wellicht ook kandidaat om Alfred Schreuder als hoofdtrainer op te volgen. Als de clubleiders er tenminste in slagen de bekritiseerde coach met een acceptabele afkoopsom naar de uitgang van de Grolsch Veste te loodsen.

plan
Met de komst van Rutten zullen de fans blij zijn. Maar zijn beoogde rentree bij FC Twente is een slecht plan. Zijn aanstelling lijkt toch weer ingegeven door sentiment. Ik dacht dat ze in de Grolsch Veste, na het Sinterklaastijdperk Munsterman, juist een einde willen maken aan populaire beslissingen. Rutten is in beeld omdat hij een clubicoon is. Niet omdat hij een winnaar is.

Hij speelde van 1980 tot 1992 meer dan 300 wedstrijden voor de Enschedese club. Hij was er van 1993 tot 2000 assistent-trainer, daarna een jaar hoofdtrainer en van 2006 tot 2008 was Rutten technisch directeur annex hoofdtrainer in Enschede. Fred Rutten won met FC Twente in 2001 de destijds luid bejubelde KNVB-beker door in de finale PSV na strafschoppen te verslaan.

Vergane glorie
Leuk allemaal. Maar vergane glorie biedt geen garantie voor succes vandaag. Steve McClaren en Guus Hiddink weten er alles van. Je kunt niet teren op toen. De keuze voor Rutten is een keuze voor het verleden en niet voor de toekomst. En dus onverstandig.

De beleidsbepalers in de Grolsch Veste gaan voorbij aan het feit dat Rutten als trainer, na die beker, niets heeft gepresteerd. Sterker: zijn trainersloopbaan kenmerkt zich door instabiliteit. Na zijn periode in Enschede volgde een kort mislukt avontuur bij Schalke 04. Na negen maanden werd hij ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Vervolgens werd hij 2,5 jaar lang hoofdcoach bij PSV. Het waren prijsloze jaren in Eindhoven, zelfs de Champions League ging destijds aan het Philips Stadion voorbij. Ook hier volgde een voortijdig vertrek.

Apen in de boom
Bij Vitesse denken ze ook met weinig plezier terug aan Fred Rutten. In Arnhem gaat hij de boeken in als een ongekende controlfreak, die slecht communiceert. Op de trainingen op Papendal zag hij in elke boom een aap zitten. En er staan daar heel wat bomen. Journalisten werden gek van zijn achterdocht. Rutten kon niet omgaan met verslaggevers die vervelende vragen stelden. Hij maakte ook ruzie met eigenaar Jordania. Na een bekerduel bij Ajax reed hij uit chagrijn niet mee met de spelersbus en meldde zich een dag later ziek.

Blamage bij Feyenoord
Zijn periode bij Vitesse duurde ook maar een jaartje. Daarna nam Rutten de meest verstandige beslissing uit zijn loopbaan. Hij nam een sabbatical year. Feyenoord dacht afgelopen seizoen te profiteren van een opgefriste Rutten. Maar ook in De Kuip hebben ze spijt van zijn benoeming. Rutten begon zich te bemoeien met het clubbeleid, wilde Tjaronn Chery, kreeg die niet, weigerde bij te tekenen en creëerde een sfeer waarin Feyenoord verder afgleed. De afloop is bekend, althans voor wat betreft Rutten. Die kreeg vorige week ontslag. En De Kuip vreest uitschakeling voor Europees voetbal. Wat een blamage.

Wat moet FC Twente met het gecompliceerde, overschatte fenomeen Fred Rutten? Ik zou zeggen: niet doen. Jammer dan voor de fans. FC Twente heeft nieuwe, frisse mensen nodig die niet worden gehinderd door een verleden bij de club. FC Twente heeft meer Gerald van den Belts nodig. Sterke managers van buiten die in het belang van de club impopulaire maatregelen niet schromen. Puinruimers, saneerders, creatieve geesten, nieuwkomers die FC Twente een nieuw gezicht geven.

Ik heb Van den Belt nog niet kunnen betrappen op een foute beslissing. Maar met zijn sollicitatiegesprekken met Fred Rutten is hij er heel dicht bij.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs