Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Trotse voetbaltukker is chagrijnige pessimist geworden

Vijf jaar geleden stonden FC Twente en Heracles ook tegenover elkaar in De Grolsch Veste. Het was een wedstrijd tussen de nummers 2 en 5 (!) in de eredivisie, die overigens door FC Twente met 2-0 werd gewonnen door goals van Bryan Ruiz en Blaise N’Kufo.

Het voetbalpubliek in Almelo en Enschede leefde dat seizoen op een roze wolk. Een paar maanden later werd FC Twente kampioen en eindigde Heracles als zesde in de eredivisie, nog altijd een onwaarschijnlijk clubrecord. De trots in Tukkerland kende geen grenzen.

Bewierookt

Heracles en FC Twente werden bewonderd, de aanhang in het Polman Stadion en De Grolsch Veste bewierookt en de hele regio trilde van opwinding. Anno 2015 is het klimaat in de Twentse stadions tot onder het nulpunt gedaald. Het sentiment is gekeerd. De voetbaltukker is een chagrijnige, verwende, ontevreden en mopperende pessimist geworden.

Zakdoekjes

In Enschede lopen ze al maanden met witte zakdoekjes in de zak en in Almelo is het fluitconcert op de tribunes tot cultureel erfgoed verklaard. De Grolsch Veste en het Polman Stadion lopen al lang niet meer vol. Veel zogenaamde fans vermengen hun gal liever thuis voor de buis met borrelnootjes en bier. Een abonnementje op Fox Sports is ook veel goedkoper dan een seizoenkaart. De voetbaltukker laat zijn ware aard zien. Hij is geen trouwe aanhanger die zijn club ook in mindere tijden ondersteunt maar een succes-supporter van het zuiverste water. Het negativisme kent opeens geen grenzen en het realisme is ver te zoeken. Heimwee naar mooie tijden van weleer overheerst.

Andere tijden

Het klopt, de amusementswaarde op de velden in Enschede en Almelo is gedaald. De tijden van een swingende Willie Overtoom en het dansende Braziliaanse knuffeldier Everton Ramos da Silva zijn voorbij in Almelo. Door het vakwerk van Gert-Jan Verbeek en Peter Bosz heeft Heracles boven zijn stand geleefd. Maar daardoor is er wel een basis gelegd voor een gezonde toekomst. Anno 2015 wil in Almelo het besef maar niet doordringen dat Heracles nu pas aan de belangrijkste maanden uit de clubhistorie is begonnen.

Voetbaltheater

Eindelijk wordt het stadion uitgebreid. In augustus staat er een vernieuwd en toekomstbestendig voetbaltheater met 13.000 zitplaatsen. Azijnpissers in Almelo voorzien als eerste voorstelling in die arena een akelige griezelfilm waarin Heracles voor heel veel lege nieuwe stoeltjes aantreedt tegen Almere City. Degradatie zou een ramp zijn. Om dat horrorscenario te voorkomen heeft de club juist nu alle steun en sympathie nodig van het Almelose publiek.

Flyeractie

Ook in Enschede zal het besef moeten komen dat het kampioenschap in 2010 louter een bewijs was dat wonderen kennelijk toch bestaan en dat dromen wel eens uitkomen. Maar het was natuurlijk geen graadmeter voor de toekomst. Bij de Vriendenkring van FC Twente is het kwartje gevallen.

Deze oudste en grootste supportersvereniging van de club heeft rondom de derby in De Grolsch Veste een flyeractie georganiseerd. Op de pampletten staan rake teksten. ‘Mopperen, zeuren, fluiten en zakdoekjes, het heeft nooit geholpen. En het zal nooit helpen. De knop moet om. Met zijn allen achter de club’, schrijven de initiatiefnemers van deze flyeractie. Een treffende boodschap aan alle fans, hulde aan de Vriendenkring!

Hopelijk belanden de flyers niet als propjes op het veld. Het zou goed zijn als de supporters de boodschap komend weekeinde nog eens goed tot zich laten door dringen.

Henk van Schuppen

  1. Blog | Na koninklijke visite moet Heracles terug naar de basis

    Blog | Na koninklij­ke visite moet Heracles terug naar de basis

    Na vandaag moet het echt afgelopen zijn. Als het koningspaar rond het middaguur het Polman Stadion heeft verlaten, telt er dit seizoen nog maar een ding bij Heracles: de bikkelharde strijd tussen de lijnen. Weg met alle randzaken, opsmuk, mooidoenerij. De make-up van het nieuwe stadion kan eraf. Het moet weer over het wekelijkse gevecht op het veld gaan in. Terug naar de basis, terug naar de core-business van de club: vechten voor punten.

Blogs