Volledig scherm
PREMIUM
De internationals van Heracles: Mats Knoester, Alexander Merkel, Lennart Czyborra, Brandley Kuwas en Mo Osman. © Lars Smook

Alexander Merkel speelt zich via Heracles weer in het nationale elftal van Kazachtstan

De Heracles-internationalsDe kans is groot dat Heracles maar liefst vijf internationals kwijt is komende week. Onder hen Alexander Merkel (27), die voor het eerst sinds 2015 bij de nationale selectie van Kazachstan zit.

De internationals van Heracles

Alexander Merkel (27), Kazachstan
De middenvelder speelt twee EK-kwalificatie- duels in eigen land, tegen Schotland en Rusland.

Lennart Czyborra (19), Duitsland onder 20
Verdediger speelt thuis tegen Portugal en uit tegen Polen.

Brandley Kuwas (26), Curaçao
De aanvaller reist voor de Nations League af naar Antigua & Barbuda, een eilandstaat in de Caribische Zee.

Mo Osman (25), Syrië
De middenvelder speelt een vriendschappelijk drielandentoernooi in Irak.

Mats Knoester (20), Oranje onder 20
De eerste oefenwedstrijd speelt hij thuis tegen Mexico, daarna reist de verdediger af naar Tsjechië.

Assistent-trainer Peter Reekers gaat met Jong Oranje mee naar Spanje.

Hij zag het landnummer van Kazachstan en daarna een onbekend nummer oplichten op zijn telefoon. “Plus zeven”, zegt Alexander Merkel. De middenvelder van Heracles wist genoeg. Michal Bilek belde, oud-bondscoach van Tsjechië en sinds januari de trainer van Kazachstan. “We kennen elkaar nog niet. Hij nodigde me uit voor de nationale ploeg. Er spelen niet veel internationals buiten Kazachstan, dus ik ben blij dat ze bij me terecht zijn gekomen.”

Maar liefst vijf spelers van Heracles zijn volgende week waarschijnlijk op pad met een nationale ploeg. Mo Osman gaat naar Irak om met Syrië een vriendschappelijk drielandentoernooi te spelen. Brandley Kuwas vliegt met Curaçao naar het zonnige Antigua & Barbuda, Mats Knoester hoort morgen of hij bij Oranje onder 20 zit en Lennart Czyborra is opgenomen in de Duitse ploeg onder 20. Kristoffer Peterson is afgevallen bij Zweden, maar schopte het wel tot de voorselectie. Opmerkelijk is nog dat assistent-trainer Peter Reekers met Jong Oranje meegaat naar Spanje. Hij mag daar extra ervaring opdoen.

Voor Merkel is het toch wel de meest bijzondere uitverkiezing. Hij was al sinds 2015 niet meer geselecteerd en is opgetogen dat hij via Heracles weer in beeld is gekomen en er volgende week bij is. “Mijn ouders en ik zijn in Kazachstan geboren, alleen mijn zusje niet.”

Op zijn zesde verhuisde de hele familie naar Duitsland, ook ooms en tantes gingen mee. “Daar groeide ik op en staat mijn huis. Maar mijn bloed is Kazachs en daar ben ik trots op. Thuis hebben we altijd Russisch gesproken. Dat is mijn eerste taal.”