Volledig scherm
De Zweden Samuel Armenteros en Kristoffer Peterson van Heracles bij de IKEA. © Emiel Muijderman

Armenteros en Peterson: dikke vrienden bij Heracles Almelo

ALMELO - Hun vriendschap begon thuis in Göteborg, in Almelo zijn de Zweden Samuel Armenteros en Kristoffer Peterson een onafscheidelijk duo. De aanvallers van Heracles Almelo vertellen graag over hun vriendschap en thuisland.

Ze zijn beste vrienden sinds Peterson in januari de overstap maakte van FC Utrecht naar Heracles. In Almelo wonen ze 100 meter bij elkaar vandaan. Ze eten samen, kijken films en hebben ongekend veel plezier. Göteborg is hun stad, ze zijn er geboren en kennen elkaar via gezamenlijke voetbalvrienden. Nu zijn ze, een kleine 1.000 kilometer verderop, samen in Twente.

Telefoontje
Eind vorig jaar belde Armenteros zijn jonge vriend met een reden. Peterson kwam bij zijn club amper aan spelen toe. "Ik kende zijn situatie bij Utrecht en wist dat hij een goede band had met Robbie Alflen (assistent in Almelo, red). Ik heb hem verteld hoe het bij Heracles is. Ik weet hoe gretig Kris is en dat hij brandt voor het vak voetbal." Armenteros lacht: "Het was ook uit eigenbelang, ik wilde hem graag hier hebben."

Peterson besloot de kant van zijn vriend op te gaan. Hij liet er geld voor liggen, maar het boeide niet. "Ik ben nu in een 'happy place'. Ik speel weer, mijn vriendin vindt het leuk. Sam en ik klikken ongelooflijk goed en we doen alles samen. We houden Zweedse taco-avonden. Ik denk niet dat we dit snel nog een keer zullen vinden als we niet meer samen spelen."

Dappere moeder
Peterson groeide op in een goede wijk, met zijn moeder en twee zussen. Met zijn vader heeft hij geen contact, hij vertrok al vroeg naar Noorwegen. Zijn stiefvader overleed vier jaar geleden aan kanker. "Mijn moeder moest werken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. We zagen haar niet veel, werden omringd door familie en vrienden. Ik ben eigenlijk opgevoed door meerdere ouders. Ik was in die tijd niet heel close met mijn moeder. Op mijn zestiende ging ik naar Liverpool, toen zag ik pas wat ze allemaal had opgeofferd voor ons, dat ze alles voor ons had gedaan. Voor haar was het erger dan voor mij. Zij verloor twee mannen en werkte keihard om ons een goed leven te geven."

Gränna
Het verhaal kent gelijkenissen met dat van Armenteros, ook hij groeide vooral op bij zijn moeder. Zijn ouders scheidden op zijn twaalfde, zijn Cubaanse vader vertrok naar Spanje. De voetballer en zijn broertje volgden hun Zweedse moeder naar Gränna, waar zij vandaan komt. Het is de snoephoofdstad van Zweden. "Ken je die gebogen rood-witte zuurstokjes die je met kerst ziet? Ze komen uit Gränna. Het is het kleinste stadje van Zweden, met ongeveer 2500 mensen. Iedereen kent elkaar, het is er prachtig. Er zijn bergen, bossen en een groot meer. Mijn opa viste er vaak, we aten een paar keer per week verse röding, een rode vis." Zweedser kan bijna niet.

Peterson tekende in januari voor 2,5 jaar bij Heracles, de optie in het contract van Armenteros wordt gelicht. Twee weken geleden tegen Excelsior beleefden ze samen een eerste hoogtepunt op het veld. Armenteros: "De assist was van mij, de goal van Kristoffer, dat betekende veel voor ons." Peterson: "Ik heb hem op zijn voorhoofd gekust."