Volledig scherm
© ANP

Castro keert 'winnende’ maar: 'Wist niet welke hoek hij zou kiezen’

ALMELO - Het is de 94e minuut van de wedstrijd, als Thomas Verhaar aanstalten maakt richting de penaltystip. Heracles Almelo - Sparta staat 2-2, Verhaar heeft de winnende op zijn voet.

Maar twee Heracles-spelers weerhouden hem ervan: spits Samuel Armenteros en doelman Bram Castro. "Niet naar het publiek kijken, hé”, zegt Armenteros. Castro maakt het karwei af. Hij wacht zo lang mogelijk en verzilvert het staaltje oorlogspsychologie.

Glimlachje
Het zorgt echter niet voor een feestje in de catacomben. Sterker nog, de teleurstelling van het gelijkspel is na afloop goed zichtbaar. Strakke koppies. Ook bij Armenteros. Zo lang het over het resultaat gaat dan. Want zodra de korte conversatie met Verhaar ter sprake komt, volgt er toch een glimlachje. "Ik probeerde hem nerveus te maken, alle kleine beetjes kunnen dan helpen”, zegt de spits.

Wat hij nou eigenlijk zei? "'Niet naar het publiek kijken, hé’ en 'niet nerveus worden’. Tot slot zei ik tegen 'm dat-ie de bal in de linkerhoek ging schieten. Dat riep ik ook naar Bram. En uiteindelijk schoot hij 'm ook in die hoek.’’ Met een knipoog: "We werken goed samen, Bram en ik.”

Blijven staan
Een gelukje. Castro had vooraf namelijk geen idee welke hoek Verhaar zou kiezen. "Voor de wedstrijd hebben we met Brian van Loo nog wel gesproken over strafschoppen, zoals we dat vaker doen. Hoe de tegenstander ze vaak neemt. Maar daar waren we snel klaar mee, want van Sparta konden we nauwelijks wat vinden”, zegt de Belgische doelman. "Het was dus een kwestie van zo lang mogelijk blijven staan. Gelukkig pakte dat goed uit.”

Van geluk spreken
En dus boekte Heracles wéér een gelijkspel. De zesde dit seizoen. Welk gevoel overheerst? "Een dubbel gevoel”, zegt Castro. "Als je tien minuten voor tijd op 2-1 komt en het een minuut later alweer 2-2 staat, is dat natuurlijk complete ontgoocheling. En vervolgens moeten we nog van geluk spreken dat het daar in de blessuretijd bij blijft.”