Volledig scherm

De hoogte- en dieptepunten van Ramon Zomer

ALMELO - Ramon Zomer stopt met voetballen. Dat maakte de verdediger van Heracles woensdag bekend. Wat was het mooiste moment in zijn carrière, wat het slechtste. En van welke trainer leerde Ramon Zomer het meest?

1. Het hoogtepunt
„Het EK met Jong Oranje in 2006 in Portugal. We werden kampioen. In voetbal gaat het om prijzen, het is de enige prijs die ik heb gewonnen.”

2. Het dieptepunt
„De laatste 1,5 jaar bij Heerenveen. In het eerste seizoen werden we nog vierde, daarna kwam Marco van Basten. Het ging bergafwaarts, ik was aanvoerder en trok het me heel erg aan, ik wilde te hard aan de kar trekken, was niet ontspannen en speelde steeds minder.”

Volledig scherm

3. Favoriete stadion
„Dat van Heracles, omdat ik me er erg thuis ben gaan voelen. We trainden er, waren er de hele week.”

Volledig scherm

4, Mooiste wedstrijd
„Udinese thuis met NEC, de laatste wedstrijd in de poulefase van de Europa League. We moesten winnen, dat lukte. De ontlading was enorm, we overwinterden in Europa.”

Volledig scherm


5. ​Beste trainer
„Als ik zelf ooit trainer zou worden, zou ik het meeste richting de aanpak van Fred Rutten gaan. Ik vind hem de beste veldtrainer die ik ooit heb meegemaakt. Hij is perfectionistisch, zat er heel kort op en er heerste altijd opperste concentratie op de training. Rutten deed er alles voor en kon dat ook eisen van de spelers. Hij creëerde een topsportklimaat. Ik zat bij Rutten op de bank en toch dacht ik bij mijn vertrek dat zijn manier de beste was.

Daarna heb ik veel andere trainers gehad en merkte ik dat er meer manieren waren. Mario Been was heel ontspannen, John Stegeman is sociaal, ook dat zijn goede eigenschappen voor trainers.”

Volledig scherm
© Reinier van WIlligen