Volledig scherm

De opmars van Heracles Almelo onder Jan Smit in 5 momenten

ALMELO - Liefst 19 jaar is Jan Smit (71) voorzitter van Heracles Almelo. In die periode groeide de Almelose club uit van een grijze muis uit de eerste divisie tot een stabiele middenmoter in de eredivisie. Het huwelijk tussen Heracles en Smit is, enkele tegenvallers daargelaten, een aaneenschakeling van hoogtepunten. Wij zetten er 5 op een rij.

Smit, die zijn geld heeft verdiend als deurwaarder, treedt in 1998 aan als voorzitter. Hij is dan de opvolger van Jos Houben.

Aan het einde van Smits eerste volledige seizoen eindigt Heracles als 17e in de eerste divisie.

Leest u dit artikel in de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

1. Verhuizing naar Polman Stadion

Foto: Carlo ter Ellen

Onder leiding van Smit verhuist de club in 1999 van het karakteristieke stadion met de houten tribune aan de Bornsestraat naar een nieuw onderkomen langs de Weezebeeksingel (foto boven). Het blijkt een opmaat naar succes.

In het seizoen 2003-2004 loopt de club promotie naar de eredivisie nog op een haar na mis. In de beslissende nacompetitiewedstrijd, uit bij FC Volendam, komt Heracles niet verder dan een gelijkspel. De Graafschap profiteert en promoveert.

2. Kampioenschap en promotie

Volledig scherm

Foto: Frans Nikkels

De mispeer in Volendam blijkt slechts uitstel van succes. Een jaar later leidt de nieuwe trainer Peter Bosz de Almelose club op de laatste speeldag (2-2 tegen BV Veendam) naar het kampioenschap en dus promotie naar de eredivisie. Dat wordt gevierd met een fantastisch feest in de binnenstad van Almelo.

3. Bekerfinale

Volledig scherm

Foto: ANP

In de jaren na de promotie flirt Heracles regelmatig met degradatie, maar de club hoeft nooit nacompetitie te spelen. De laagste klassering is plek 15, in 2009. Een jaar later, onder leiding van trainer Gertjan Verbeek, eindigt de club op een historische 6e plaats.

Maar misschien wel mooier: in 2012 bereikt de club van Jan Smit de bekerfinale, door in de halve finales in Alkmaar met AZ af te rekenen (4-2 na verlenging). Het betekent de eerste bekerfinale in de historie van de club. De tegenstander is PSV.

In De Kuip blijken de Eindhovenaren met 3-0 te sterk. Voorzitter Smit moedigt zijn team vanaf de tribunes van de Rotterdamse Kuip hartstochtelijk aan. Samen met hen wonen 20.000 fans van Heracles Almelo het treffen bij.

Smit spreekt na afloop van de verloren bekerfinale van een flinke domper, maar is ook realistisch. "PSV was gewoon een maatje te groot voor ons. Er zat absoluut niet meer in voor ons. Misschien kwam dat wel omdat we, vooral in het begin, iets te veel ontzag toonden voor PSV. Zij hebben meer ervaring. Het is een grote club met een rijke historie. Wij hadden een hele goede dag moeten hebben om te winnen en dat hadden we niet."

Het bereiken van de finale ziet Smit echter als één van de hoogtepunten in zijn tijd als voorzitter.

4. Een eredivisiewaardig stadion

Volledig scherm

Foto: Lars Smook | Lars Fotografie

Onder Smits bezielende leiding groeit Heracles Almelo gestaag verder. De club is volgens hem alweer toe aan een nieuw stadion. Hoewel het overleg met de gemeente Almelo daarover niet altijd even voorspoedig verloopt, staat er in augustus 2015 langs de Weezebeeksingel een gloednieuwe voetbaltempel.

Samen met Tom Egbers, Herman Finkers en Heracles Almelo-directeur Nico Jan Hoogma drukt Smit op een grote knop. Daarmee wordt het vuurwerk ontstoken en is het vernieuwde stadion van Heracles Almelo in gebruik genomen.

De spelers op het veld luiden het nieuwe stadion op klinkende wijze in. Voor het oog van 12.400 toeschouwers verslaat de thuisploeg NEC met 3-0. In het oude Polman Stadion was in het begin plaats voor 6.900 bezoekers en later 8.500 mensen.

5. Europa in!

Volledig scherm

Foto: Cootje Design Fotografie

Het eerste seizoen in het vernieuwde stadion wordt één groot succes. Heracles Almelo eindigt onder trainer John Stegeman op een 6e plaats, een herhaling van de prestatie uit 2010.

Maar er is één groot verschil: lukte het de ploeg destijds niet om Europees voetbal te halen, dit keer lukt het wel. FC Groningen en FC Utrecht worden in de play-offs uitgeschakeld. Daarna barst een groot feest los op het centrumplein in Almelo.

Een trotse voorzitter Smit complimenteert de uitzinnige menigte met de fantastische 'support'. Het is misschien wel het laatste hoogtepunt in zijn tijd als preses. Het Europese toernooi is immers snel voorbij. In de voorronde van de Europa League gaat het Portugese Arouca gaat op basis van uitdoelpunten (1-1 in Almelo, 0-0 in Portugal) een ronde verder.

Een half jaar later maakt Smit bekend per 1 juli 2017 terug te treden als voorzitter van Heracles Almelo.

Volledig scherm
Jan Smit viert feest in het oude Polman Stadion © Pics United