Volledig scherm
© ANP

De Twentse derby in evenwicht: 1-1

ALMELO – De Twentse derby tussen Heracles Almelo en FC Twente is zondagmiddag geëindigd met een 1-1 gelijkspel. Beide treffers vielen in de slotfase van de eerste helft. Nadat FC Twente-middenvelder Mateusz Klich uit een strafschop de score opende, kopte Samuel Armenteros zijn ploeg luttele minuten later op gelijke hoogte. Hoewel Heracles in de tweede helft de meeste kansen creëerde, eindigde de derby met een terechte 1-1 uitslag.

Even twijfel om Marsman
Even leek het dat Nick Marsman al in de warming-up moest afhaken. De doelman van FC Twente zocht al vroeg de kleedkamer op, maar stond vervolgens alsnog in de basis. Verder waren er geen grote verrassingen in de opstellingen van beide teams.

1-1 na strafschop Klich en kopbal Armenteros
Na een handvol kansen voor beide teams, kwam er pas in de slotfase van de eerste helft verandering op het scorebord. Uit een gemakkelijk gegeven vrije trap van scheidsrechter Danny Makkelie maakte Mike te Wierik hands uit de inzet van Enes Ünal, waarna Mateusz Klich vanaf de penaltystip de score opende (0-1). Voor FC Twente was het de eerste strafschop van het seizoen. Hoewel het daarna onrustig werd buiten het veld, nadat enkele toeschouwers vanaf de Heracles-tribune juichten bij de treffer van FC Twente, stelden de Almeloërs op het veld al binnen drie minuten orde op zaken. Uit een voorzet op maat van Brandley Kuwas kopte Samuel Armenteros raak (1-1). Het was het eerste doelpunt voor de spits, sinds zijn terugkeer bij Heracles.

Heracles creëert meeste kansen
Net als in het eerste bedrijf, duurde het ook in de tweede helft lang alvorens het duel ontbrandde. Waar FC Twente, dat vier van zijn laatste vijf eredivisieduels won, in de eerste helft voetballend de overhand had, creëerde Heracles na de rust de meeste kansen. Zo kwam Armenteros tot drie keer toe in kansrijke positie, maar was de spits ongelukkig in de afronding. De eerste doelpoging van de tweede helft voor FC Twente vond plaats na 71 minuten. Debutant Dylan Seys haalde uit van afstand, doelman Bram Castro redde bekwaam. Even later mikte invaller Fredrik Jensen nog over na een veelbelovende aanval via Klich en Yaw Yeboah.

Counter Vermeij strandt, derby eindigt in 1-1
Even veerde het publiek in het Polman Stadion in de slotminuten nog op. Invaller Vincent Vermeij counterde richting het doel van FC Twente, maar dat kreeg geen vervolg, waardoor de derby, gezien het spelbeeld, met een terechte 1-1 eindstand eindigde.

Heracles Almelo – FC Twente 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 40. Klich 0-1 (penalty), 43. Armenteros 1-1
Heracles Almelo: Castro, Te Wierik, Pröpper, Hoogma, Breukers, Pelupessy, Duarte (76. Duarte), Bruns, Kuwas, Armenteros (87. Vermeij), Navratil (59. Darri).
FC Twente: Marsman, Ter Avest, Bijen, Thesker, Trjakovski, Mokotjo, Klich, Ede (70. Seys), Yeboah (86. Oosterwijk), Ünal, Celina (59. Jensen).
Scheidsrechter: Makkelie.
Gele kaart: Breukers, Te Wierik (Heracles Almelo) Ünal, Celina (FC Twente)
Toeschouwers: 12.052.