Gigantische stunt voor Heracles: eerste winst in eredivisie op Ajax sinds 1965

ALMELO – Heracles Almelo is het seizoen zaterdagavond begonnen met een enorme stunt. De Almelose ploeg, die een wisselvallige voorbereiding beleefde, verraste vriend en vijand met een 2-1 zege op Ajax. 

Nadat Paul Gladon 25 minuten voor tijd de gelijkmaker scoorde, kroonde Brandley Kuwas zich in de slotfase tot matchwinner.

Het was de eerste keer sinds februari 1965 dat de Almelose ploeg van Ajax won in de eredivisie. In Almelo zag het publiek weliswaar een sterker Ajax, dat maar liefst 70 procent balbezit had, maar Heracles wapende zich 90 minuten lang handig tegen de Amsterdamse creativiteit. De Almelose ploeg speelde gegroepeerd en loerde op de counter.

Blom ontneemt strafschop
Het had nog erger af kunnen lopen voor Ajax, want scheidsrechter Kevin Blom ontnam de Almelose ploeg al vroeg een strafschop. Mitchell Dijks maakte al glijdend hands na een schot van Jeff Hardeveld, maar Blom wuifde weg. Daarna grossierde Ajax opnieuw in balbezit en drong het vrijwel non-stop aan op de openingstreffer. Het leverde meerdere kansen op. De beste was voor Donny van de Beek, die doorbrak nadat Kasper Dolberg venijnig verlengde, maar Bram Castro pareerde het schot.

Openingstreffer Ziyech
Al vroeg in de eerste helft kreeg Heracles een ultieme mogelijkheid op de 1-0. Peter van Ooijen verraste met een snelle vrije trap, waardoor Tim Breukers oog in oog met Onana kwam. De rechtsback mikte net naast. Aan de andere kant was het even later wel raak: Hakim Ziyech kon in de zestien vrij uithalen en schoot keihard raak (0-1).

Gladon met 750e doelpunt
Maar Heracles liet zich niet van de wijs brengen en toonde zich veerkrachtig. Paul Gladon, die de geblesseerde Samuel Armenteros verving, liet het stadion na 64 minuten ontploffen met de gelijkmaker. De spits verlengde de lage voorzet van Kuwas en legde, met het 750e doelpunt van Heracles in de eredivisie, zowel verdediger Matthijs de Ligt als Onana in de luren (1-1). Daarna toonde Heracles zich een fase lang, voor het eerst in de wedstrijd, de betere ploeg.

Kuwas matchwinner
Dat leverde een enerverende slotfase op, waarin Ajax op het traag ogende Almelose kunstgras alle zeilen bijzette om het seizoen niet met een blamage te beginnen. De Amsterdammers brachten Klaas-Jan Huntelaar, maar ook dat zette geen zoden aan de dijk. Sterker nog, Heracles nam acht minuten voor tijd de leiding, en dat was gezien het spel in de slotfase verdiend. 

Kuwas kreeg een vrije schotkans en plaatste de bal in de lange hoek (2-1). Die klap kwam Ajax niet meer te boven, waardoor Heracles, dat een moeizame voorbereiding kende, met een gigantische stunt vriend en vijand verraste.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Heracles Almelo – Ajax 2-1 (0-0).
Score: 56. Ziyech 0-1, 65. Gladon 1-1, 82. Kuwas 2-1.
Heracles Almelo: Castro, Breukers (57. Droste), Hardeveld, Pröpper, Van Hintum, Pelupessy, Niemeijer (46. Monteiro), Van Ooijen, Kuwas, Gladon, Darri (78. Peterson).
Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks (35. De Jong), Van de Beek, Schöne (76. Huntelaar), Ziyech, Kluivert, Dolberg, Younes.
Scheidsrechter: Blom.
Gele kaart: Niemeijer (Heracles Almelo) De Ligt (Ajax).
Toeschouwers: 12.080.