Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Goals als balsem voor gekwetste ziel

ALMELO - In een wedstrijd die niet verloren mocht worden, deed Heracles Almelo gisteren wat het moest doen: concurrent Excelsior verslaan. In het eigen Polman Stadion werd het verdiend 2-0.

De doelpuntenmakers vielen op: voor het eerst sinds zijn komst naar Almelo, afgelopen zomer, maakte Srdjan Lakic een doelpunt. Ook de tweede goal kwam op naam van een 'wreker'. Invaller Everton Ramos da Silva scoorde uit een counter. De Braziliaanse spits had maar liefst zeven lange wedstrijden droog gestaan.

"Dit is heel belangrijk", reageerde Everton, die net een dag ervoor afscheid had genomen van zijn schoonfamilie. "Vier weken lang waren ze hier en nu scoor ik." Hij kon er zelf om lachen: "Ik bel ze meteen op, dit moeten ze weten." Srdjan Lakic probeerde zijn enthousiasme nog te temperen: "We hebben alleen maar gescoord, meer niet. Zonder het team hadden we het niet kunnen doen." Maar zijn ogen vertelden een ander verhaal: opluchting. De spits kan nog scoren en dat is fijn om te weten na een half jaar zonder.

Het was de derde thuisoverwinning in de competitie op rij voor Heracles. Vooral in het begin van de eerste helft speelde de ploeg van Gert Heerkes energiek en vol passie en zaten er af en toe leuke aanvalsopzetten bij. Lakic, die voor het eerst sinds maanden weer in de basis begon, zette Heracles al in de twaalfde minuut op een verdiende voorsprong. Na een foute terugspeelbal van Sieme Zijm, reageerde de Kroaat attent. Armen in de lucht, dit was weer eens wat anders dan dat gehang op de reservebank. "Ik ben veel te lang niet fit geweest. Eigenlijk kan ik me niet herinneren dat ik me zo goed voelde als nu. Ik denk dat het anderhalf jaar geleden was, toen ik net bij Hertha BSC kwam", zei de huurling van de Duitse club. "Het was een slecht jaar, maar de laatste twee maanden heb ik het gevoel dat ik groei." Nee, er zat niemand op de tribune voor hem, vertelde hij. "Ik ben hier alleen." Everton sloeg zijn arm om hem heen: "Je bent niet alleen, het team is hier toch voor je."

Excelsior-trainer Ton Lokhoff sprak even later van een teleurstellende wedstrijd. Hij vond dat zijn ploeg zich tekort had gedaan. Zijn collega Heerkes van Heracles was het niet met hem eens. "Het had zelfs wel 3-0 voor ons kunnen worden." Feit was dat Heracles in de tweede helft ver terugzakte. De ploeg leed veel balverlies en speelde slordig, terwijl Excelsior juist beter werd. In de 72e minuut waren zowel Tjeerd Korf, Geert den Ouden als Kees Luyckx na een corner nog dichtbij de gelijkmaker, maar een minuut later lag de bal aan de andere kant in het net. Everton Ramos da Silva dus. "Ik heb gewacht tot mijn tijd daar was. Nu was het zover. Ik ben geblesseerd geweest, maar voel me goed. Ik weet niet hoe de trainer erover denkt, maar ik denk dat ik weer 90 minuten kan spelen." Hij verzuchtte: "Eindelijk een goal, het was veel te lang geleden."