Volledig scherm
Een goed gevuld Polman Stadion bij de wedstrijd Heracles Almelo - FC Arouca. © Lars Smook

Heracles Almelo voorbeeldclub in Nederland: politie haast overbodig

ALMELO/ENSCHEDE - Van alle eredivisieclubs komt bij Heracles Almelo de politie het minst vaak in actie. Vooral omdat uitfans in de watten worden gelegd, maar tegelijkertijd volledig gescheiden worden van de andere fans. De club geldt als hét voorbeeld in Nederland: zo min mogelijk politie-inzet en maximale veiligheid. Ook bij FC Twente zijn er nauwelijks incidenten.

FC Twente bezet qua politie-inzet plek 6 in Nederland. Maar ook in De Grolsch Veste is het aantal incidenten beperkt en kan bij een gemiddelde wedstrijd worden volstaan met assistentie van zo’n twintig agenten.

Relschoppers in de voetbalstadions krijgen het zwaarder, de gewone liefhebber wordt meer in de watten gelegd. Dat zegt Arjan Mengerink, portefeuillehouder voetbal voor de politie-eenheid Oost-Nederland.

Stadionverboden
Volgens Mengerink gaat het de goede kant op wat betreft het supportersgeweld en politie-inzet. Dat komt mede doordat relschoppers individueel hard worden aangepakt, bijvoorbeeld via stadionverboden. Volgens het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme nam dat aantal vorig seizoen fors toe: er werden 890 landelijke stadionverboden opgelegd: een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Het aantal stadionverboden met een termijn van twee jaar of langer steeg zelfs met meer dan 150 procent en ligt op 417. Ze werden opgelegd na het plegen van ernstigere of meervoudige delicten, zoals geweldpleging en het afsteken en het gooien van vuurwerk.

Volgens Mengerink is die stijging een goed teken. „De afgelopen decennia hebben we het beteugelen van geweld en dergelijke in en rondom stadions steeds beter onder controle gekregen. Dankzij de samenwerking met de clubs, gemeenten, KNVB en Openbaar Ministerie. Ik schat dat de inzet van politie sinds de jaren 90 is gehalveerd.”

Gastvrijer worden
Stadionverboden zullen nog vaker worden opgelegd. Gelijktijdig zal gewerkt worden aan de gastvrijheid, waardoor irritaties worden voorkomen. Daar valt volgens Mengerink nog veel te winnen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat mensen gemakkelijk hun weg kunnen vinden in het stadion, er voldoende toiletten zijn en voldoende gelegenheden om iets te eten en te drinken.