Volledig scherm

Heracles gaat Europa in! Dat is geen wonder, dat is echt

UTRECHT/ALMELO - Het wonder van Almelo is compleet. Heracles gaat voor het eerst in de historie Europa in! De Almelose ploeg zette zondagmiddag bij FC Utrecht de kroon op een geweldig seizoen door de finale in de play-offs te winnen. Uitgerekend Thomas Bruns, de aanvoerder, duwde de deur naar Europa open, waarna invaller Paul Gladon in de slotfase aan alle onzekerheid een einde maakte: 0-2..

Het gevolg was een ongekend feest in de Utrechtse Galgenwaard. Op het veld vielen de spelers van vreugde neer, op de tribunes vielen de duizend meegereisde fans elkaar in de armen. En op de perstribune werd het trainer John Stegeman ook bijna te kwaad. Hij werd voor rust weggestuurd, en moest het feestje vanaf de zijkant bekijken.’We gaan Europa in’, zong de aanhang en ook dat was unicum voor de club.

Het onmogelijke was mogelijk geworden, op een regenachtige dag in mei. Zondag 22 mei 2016: het is een dag voor de eeuwigheid voor alles en iedereen bij Heracles. Op basis van de mogelijkheden was de overwinning ook verdiend, al zag het er lange tijd niet naar uit dat het duel een winnaar zou krijgen.

Eerste helft
De eerste helft bracht nog niet het gehoopte spektakel in de goed gevulde Galgenwaard. Utrecht probeerde de regie te pakken, had ook het meeste balbezit, maar de ploeg miste in aanvallend opzicht de juiste afstemming. Het meest dreigende moment kwam ook pas vlak voor rust bij een schot van afstand van de Duitser Ludwig, maar zijn poging belandde op de lat. Aan de andere kant worstelde Heracles ook in balbezit, al was de beste kans wel voor de gasten. Bel Hassani speelde na een klein half uur Weghorst vrij, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Bednarek.

Daarna vermaakte het publiek zich vooral met de speaker, die een man in Vak U opriep om naar huis te gaan, omdat zijn vrouwen aan het bevallen was. En verder was er even opwinding rond Heracles-trainer Stegeman, die te wild ageerde na een vrije trap voor Utrecht en het vervolgens aan de stok kreeg met zijn collega Ten Hag. Scheidsrechter Kuipers besloot daarop Stegeman naar de tribune te sturen. Daardoor deed het opmerkelijke feit zich voor dat Heracles in het restant van het duel werd gecoacht door Alflen, die vorig seizoen nog bij Utrecht de leiding had.

Veel meer had de eerste helft niet te bieden.

Tweede helft
Meteen na rust profiteerde Weghorst bijna van een slippertje van de gelegenheidsverdediger Janssen, maar de spits had teveel tijd nodig voor de afronding, waardoor de Utrechtse defensie alsnog kon ingrijpen.

Die kans was voor de opmaat voor een tweede helft, waarin veel meer leven, emotie en spanning zat. Heracles moest scoren, maar de beste mogelijkheid was aanvankelijk voor Ludwig, maar hij stuitte op doelman Castro.

Heracles bracht na een klein uur spelen supersub Gladon voor de onzichtbare Darri, maar het was Bruns die na 68 minuten de deur naar Europa opende voor de Almeloers. De corner van Bel Hassani ging over iedereen heen, maar belandde bij de vrijgelaten Bruns. Zijn schot via Utrechter Janssen betekende de 0-1.

Het antwoord van Utrecht was het inbrengen van Boymans, de alles-of-niets-spits van de thuisploeg, maar hij had nog geen bal geraakt of Heracles kreeg twee enorme kansen via Gladon en Weghorst. Doelman Bednarek hield de gastheren op dat moment nog in de race. Maar de treffer van Bruns deed het wedstrijdbeeld kantelen. Utrecht was de kluts kwijt en bij Heracles groeide het vertrouwen. De 0-2 was ook dichterbij dan de 1-1, die een verlenging zou inhouden. Uiteindelijk deed Gladson datgene wat hij moest doen. Hij behield de rust bij een snelle uitval en bracht alles en iedereen in extase.

Heracles gaat Europa in! Het is geen wonder, het is echt.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Cootje Design Fotografie 2016