Volledig scherm
© Lars Smook

Heracles geeft zege bij Europees debuut uit handen: 1-1

ALMELO - De start van de Europese droom van Heracles Almelo is donderdagavond gepaard gegaan met een 1-1 gelijkspel. Thuis tegen het matige FC Arouca legde de Almelose ploeg zijn tegenstander negentig minuten lang de wil op.

Ondanks een legio aan kansen, werd Paul Gladon, die de boeken in gaat als de eerste doelpuntenmaker in de historie van de Almelose club, de enige Almelose doelpuntenmaker. Op het moment dat Heracles de zege binnen leek te hebben, scoorde Walter González, uit het niets, de 1-1. Maar op basis van klasseverschil lijkt de tweede voorronde van de Europa League nog altijd binnen handbereik voor Heracles.

Handvol kansen
Vooraf werd er gesproken over een fysiek sterke tegenstander, die levensgevaarlijk zou zijn in de counter. Heracles moest de borst nat maken, was de boodschap. Maar in de praktijk bleek het tegenovergestelde waar. Arouca was geen schim van de ploeg die het beloofde te zijn en Heracles legde de Portugese tegenstander van meet af aan de wil op. De Almelose ploeg creëerde ook een handvol kansen in de eerste helft, maar verzuimde te scoren. Jaroslav Navratil kwam vrijwel direct na het beginsignaal al vrij voor het doel, maar lobte hoog over. In het vervolg was Heracles nog eens drie keer dichtbij een doelpunt. Zo werd het schot van Joey Pelupessy ternauwernood gekeerd, schoot Navratil na een dieptepass van Iliass Bel Hassani in het zijnet en kreeg Paul Gladon, nadat Thomas Bruns vrij doorbrak op rechts, de bal te ver onder zich om direct te kunnen schieten. Arouga kwam er slechts één keer door. Spits Walter González kwam gevaarlijk door op links, maar Ramon Zomer greep kordaat in.

Gelijkspel
Zeven minuten na de rust was het wel raak. Gladon liet het Polman Stadion ontploffen. De voorzet van Navratil was op maat, waarna de spits de bal op beheerste wijze, uit de lucht, binnen schoot (1-0). Heracles kreeg in het vervolg, net als in het eerste bedrijf, alle gelegenheid om van de return een formaliteit te maken, maar het schortte, net als voor de rust, in de afwerking. Brandley Kuwas kwam tot twee keer toe in een positie om de marge te verdubbelen, maar doelman Rafael Bracali stond in de weg. In de slotfase maakte Heracles nog jacht op een royaler uitgangspositie, maar het doelpunt viel aan de andere kant. González toucheerde de bal licht bij een voorzet en zorgde voor een 1-1 eindstand.

Heracles Almelo - FC Arouca 1-1 (0-0).
Scoreverloop: 53. Gladon 1-0, 90. González 1-1.
Heracles Almelo: Castro, Breukers, Te Wierik (74. Pröpper), Zomer, Gosens, Pelupessy, Bel Hassani, Bruns, Kuwas, Gladon, Navratil (82. Darri).
FC Arouca: Bracali, Gegé, Jubal, Basto, Nelsinho, Goiano, Nuno Coelho, Artur (50. Nuninho), Mateus, González, Zequinha (88. Crivellaro).
Scheidsrechter: Kalogeropoulos (Griekenland).
Gele kaart: Basto, Nuninho (FC Arouca).

Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
Volledig scherm
© Lars Smook