Volledig scherm
Heracles-trainer Frank Wormuth windt zich op langs de lijn. © VI Images

Heracles gelooft nog in goede afloop van de play-offs

FC Utrecht heeft het gevoel de volgende ronde van de play-offs om Europees voetbal al te hebben gehaald. Dat geeft Heracles alleen maar vertrouwen in de return van vanavond.

Geen Rossmann en Peterson, Dos Santos vraagteken

Heracles kan nog niet beschikken over Maximilian Rossmann (voet) en Kristoffer Peterson (lies). Dabney Dos Santos is een vraagteken. Lerin Duarte viel zaterdag in, maar moest na twintig minuten alweer naar de kant wegens een spierblessure. Hij is er niet bij in Utrecht. Alexander Merkel (27) wel. Die werd na rust vervangen. De middenvelder speelt voor het eerst sinds veel jaren een heel seizoen en is vermoeid. “Maar hij speelt wel, we hebben hem nodig”, aldus trainer Frank Wormuth.

FC Utrecht moet het stellen zonder Timo Letschert, die zaterdag geblesseerd afhaakte in de warming-up. Aanvoerder Willem Janssen keert terug na een schorsing.

Een speler van FC Utrecht kwam na de 2-0 nederlaag van zaterdag naar Heracles-trainer Frank Wormuth toe. “Hij wenste me succes. ‘Waarmee?’, vroeg ik. ‘Het volgende seizoen’, zei hij. In zijn ogen heeft FC Utrecht de volgende ronde al gehaald. Ik heb hem bedankt en ben meteen naar mijn spelers in de kleedkamer gegaan. ‘Jongens, FC Utrecht is al met de volgende ronde tegen Vitesse of FC Groningen bezig’. Het is maar een mening, maar je weet dat meer spelers er dan zo over denken. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen.”

Het kan nog, zeggen ze in Almelo. “Waarom niet?”, vindt Wormuth “FC Utrecht is slim, zij wachten en laten ons voetballen. Graag, wij willen voetballen. We hebben drie keer verloren dit seizoen van FC Utrecht, maar steeds wel kansen gecreëerd. Ik heb tegen mijn ploeg gezegd: krijg geen goal tegen en scoor niet te vroeg. Als we in de tachtigste minuut scoren, denkt de tegenstander: ‘het zal toch niet fout gaan?’ Dan gaan wij geloven, zij nadenken en worden ze nerveus. Zij hebben wat te verliezen. Maar als we te vroeg scoren, hebben ze nog alle tijd om te herstellen.” Wormuth lacht: “Dat is ook voetbal.”

Standaardsituaties

Dat zijn team al 32 goals tegen kreeg uit standaardsituaties, is een probleem dat in de ogen van de trainer alleen op te lossen is door er geen tegen te krijgen. Al is het ook niet altijd de schuld van zijn spelers, vindt hij. Wormuth refereert nog een keer aan de door Alexander Merkel veroorzaakte penalty tegen FC Utrecht, afgelopen zaterdag. “Hij raakt de tegenstander maar heel licht. Dat is ook altijd waarom ik zeg dat niet een scheidsrechter VAR moet zijn, maar een speler of trainer, die voelen veel beter aan wat er gebeurt.”