Volledig scherm
Navratil maakte de eerste eredivisiegoal voor Heracles dit seizoen © Emiel Muijderman

Heracles pakt op openingsdag een punt

KERKRADE - Heracles is nog op zoek naar de vorm van het afgelopen seizoen. Na de sof in Europa hoopte de ploeg zondagmiddag bij Roda JC zichzelf te revancheren. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Heracles pakte op de openingsdag in Kerkrade weliswaar een punt (1-1) na een midweekse wedstrijd, maar het veldspel was nog niet om over naar huis te schrijven.

Gemengde gevoelens
Meer dan een uur lang was er niet veel aan de hand voor Heracles, maar in de tweede helft raakte de ploeg de controle kwijt. Het resultaat leverde dan ook gemengde gevoelens op in het Almelose kamp.

Bij Heracles waren er drie wijzigingen in de basiself ten opzichte van het Europese treffen tegen Arouca. Achterin verving Justin Hoogma de aan de knie gekwetste Ramon Zomer, op het middenveld speelde Peter van Ooijen in plaats van de licht geblesseerde Thomas Bruns en voorin kreeg Brahim Darri de voorkeur boven Brandley Kuwas. En natuurlijk ontbrak ook de coach, John Stegeman, vanwege een schorsing.

Goal Navratil
Met zijn assistent Robbie Alflen op de bank was Heracles in de saaie eerste helft de minst zwakke van de twee. Het enige gevaar in de eerste 45 minuten kwam ook van de bezoekers. Schoten van Iliass Bel Hassani en Darri troffen net geen doel, maar de beste mogelijkheid was voor Jaroslav Navratil die weigerde het kadootje van de Limburgse verdediging uit te pakken. Dat deed hij na iets meer dan een half uur spelen wel.

En opnieuw ging er geklungel bij Roda aan vooraf. De van Borussia Monchengladbach teruggekeerde Roel Brouwers miste hopeloos de bal, waardoor Navratil opeens vrij stond. Met een venijnige uithaal zette hij Heracles op voorsprong: 0-1.

Het opnieuw totaal gerenoveerde Roda zette daar niets tegenover. De defensie van Heracles hoefde nauwelijks in te grijpen bij de onmachtige aanval van het vreemdelingenlegioen. Heracles-doelman Bram Castro werd zelfs geen enkele keer getest.
Ook na rust regisseerde Heracles aanvankelijk het duel. Maar gaandeweg de tweede helft suste de ploeg zichzelf in slaap.

Gelijkmaker Auassar
Na een klein uur spelen ontsnapte Heracles bij een schot van Adil Auassar op de paal. Die doelpoging was de eerste waarschuwing en deed de wedstrijd kantelen. Roda kreeg opeens energie en drukte Heracles terug. De gelijkmaker viel na 71 minuten. Auassar kreeg de bal per toeval in de voeten van invaller Bruns, maar het vervolg deed hij op eigen kracht. De van Excelsior overgekomen middenvelder speelde Mike te Wierik fraai door de benen en schoot vervolgens onder goal Castro door: 1-1.

Met het duel van donderdag in Portugal nog in de benen was het zaak voor Heracles om in die eindfase de schade te beperken. Desalniettemin was er nog een goede mogelijkheid voor Navratil, maar ondanks zijn doelpunt mist hij tot dusverre nog de scherpte voor de goal.