Frank Wormuth zag Ajax donderdag verliezen van Getafe, maar de trainer van Heracles heeft geen goed woord over voor de Spaanse ploeg.
Volledig scherm
Frank Wormuth zag Ajax donderdag verliezen van Getafe, maar de trainer van Heracles heeft geen goed woord over voor de Spaanse ploeg. © BSR Agency

Heracles-trainer Wormuth hekelt Getafe en wil Ajax op eigen manier bestrijden

ALMELO - Ajax werd donderdag verslagen door Getafe, maar de wapens die de Spanjaarden gebruikten zullen zondag niet te zien zijn op Erve Asito. „Wij willen en kunnen dat niet. Dit had niets met voetbal te maken”, doelt Heracles-trainer Frank Wormuth op de veelbesproken speelwijze van Getafe.

„Unfair”, noemt Wormuth de manier waarop Getafe te werk ging. De Duitser zat donderdagavond met stijgende verbazing naar het Europese treffen te kijken. En met de minuut werd zijn ergernis groter. Dat gesar, dat irriteren, het tijdrekken, de overtredingen; Wormuth heeft geen goed woord voor over voor de Spaanse ploeg.  „Het is de bedoeling dat je met twee teams een voetbalwedstrijd speelt, maar dit ging nergens over”, aldus Wormuth. 

„Ik wil het als coach niet hebben dat een speler doet alsof zijn hoofd er af is gehakt, en dertig seconden later rent hij alweer vrolijk over het veld. Ik wil het niet hebben dat mijn spelers zulke overtredingen maken en aan de lopende band schwalbes. Ik heb me enorm gestoord aan het spel van Getafe en ja, dan kan iedereen wel roepen dat de spelers van Ajax daar niet in mee moeten gaan, maar dat zijn ook mensen. Blijf onder zulke omstandigheden en na zulke provocaties maar eens rustig.” Eén aspect van het spel van Getafe zou Wormuth overigens wel willen kopiëren. „De bereidheid van de spelers om maar te blijven lopen, was ongelooflijk.”

Ander Heracles

Heracles wil zondag voor eigen publiek Ajax op andere manier te lijf gaan. Vorig jaar verrasten de Almeloërs door Ajax te verslaan. Opvallend genoeg was dat voor beide teams het startseizoen van een mooie serie. „Op de een of andere manier zetten wij na een wedstrijd tegen Ajax vaak een goede reeks neer”, zegt Wormuth, die niet kan beschikken over aanvoerder Robin Pröpper (geschorst en geblesseerd), Dabney Dos Santos en Joey Konings. 

Mo Osman vraagteken

Grote vraag is of Mo Osman gaat spelen. De middenvelder, die in normale doen één van de betere spelers is van Heracles, zit al tijden in een wak. Wormuth: „Het probleem van Mo is dat hij in zijn hoofd bang is voor blessures. Je moet niet vergeten dat hij in de eerste seizoenshelft heel lang geblesseerd is geweest en dat het drie keer is misgegaan op het moment dat hij bijna weer klaar was voor een rentree. Hij speelt nu op een wijze zoals hij dat voor zijn periode bij Heracles ook deed, terwijl hij juist bij ons heeft duelleren. Dat heeft hem op een hoger niveau gebracht. Het is nu aan hem en ons om hem weer op dit level te krijgen. Maar het dilemma voor een trainer is: kunnen we daar op wachten, en blijven we hem vertrouwen geven, of verdienen nu andere spelers een keer een kans?”