Volledig scherm
Frank Wormuth is de nieuwe trainer van Heracles. © Heracles Almelo

Heracles trekt Duitser Frank Wormuth aan als nieuwe trainer

ALMELO – Frank Wormuth (57) wordt komend seizoen de nieuwe trainer van Heracles Almelo. De Duitser wordt in eigen land gezien als een van de aanjagers van de ontwikkeling van het Duitse voetbal. Hij tekent voor twee jaar, met een optie voor nog een seizoen.

In Nederland is hij een onbekende, in Duitsland kennen ze hem onder meer als de man die de talentvolle, jonge trainers Julian Nagelsmann van Hoffenheim en Domenico Tedesco van Schalke 04 opleidde.

Volledig scherm
Frank Wormuth met naast hem algemeen directeur Rob Toussaint (links) en technisch manager Mark-Jan Fledderus. © Heracles Almelo

Wormuth was de afgelopen tien jaar hoofd van de trainersopleiding van de Duitse voetbalbond DFB, de laatste zes jaar combineerde hij die functie met het trainerschap van Duitsland onder 20 jaar. Daarvoor trainde de oud-verdediger van SC Freiburg en Hertha BSC teams in de tweede en derde Bundesliga en was assistent van de huidige bondscoach Joachim Löw bij Fenerbahce. 

,,Wij denken dat deze trainer het beste bij ons past’’, zegt Mark-Jan Fledderus, technisch manager van Heracles. De club koos Wormuth uit vier kandidaten, die een voor een werden onderworpen aan een uitgebreide procedure. Wormuth had het beste verhaal. ,,Hij kan ons naar een nieuwe fase brengen'', verwacht Fledderus.

Vernieuwing

,,Hij staat voor vernieuwing’’, vult directeur Rob Toussaint aan. ,,Het Nederlandse voetbal krijgt veel kritiek, we lopen achter op andere landen. Als we dan een van de mannen binnen kunnen halen die achter de vernieuwing van het Duitse voetbal zit, dan haal je veel kennis en kunde binnen. We zijn er heel blij mee dat hij naar Heracles wil komen.’’

Wormuth zelf verwacht dat hij goed bij zijn nieuwe werkgever past. Hij als opleider en Heracles als club die talentvolle spelers ophaalt en de kans geeft zich te ontwikkelen. ,,Na zes jaar als trainer van het nationale team onder de twintig jaar, voelde ik dat er nog altijd een trainer in mij zit’’, zegt hij op de website van Heracles. ,,In de laatste maanden heb ik besloten me daar weer op te oriënteren. Uit het onderwijs, terug naar het trainersvak. Ik kwam met Heracles Almelo in contact en dat sprak mij erg aan. Dit is een club die bij mij past.”

Volledig scherm
In Duitsland staat Wormuth bekend als de man die de talentvolle, jonge trainers Julian Nagelsmann (foto) van Hoffenheim en Domenico Tedesco van Schalke 04 opleidde. © AP