Volledig scherm
Janis Blaswich hield een helft lang zijn doel schoon. In de tweede helft werd het echter alsnog 2-0. © BSR Agency

Heracles verliest van AZ, ondanks sterk optreden Blaswich

DEN HAAG - Heracles Almelo heeft zondag de uitwedstrijd tegen AZ met 2-0 verloren. De Alkmaarders kwamen, na een 0-0 ruststand, uit een strafschop op voorsprong. Heracles werd daarna sterker, maar vlak voor tijd maakte AZ alsnog de beslissende 2-0.

Frank Wormuth had in Den Haag geen wijzigingen doorgevoerd. De bezoekers begonnen met de oudste basiself van dit seizoen: 24 jaar en 74 dagen.

Blaswich

Hoewel AZ vanaf de aftrap de betere ploeg was en de meeste kansen kreeg, bleef Heracles lange tijd knap op de been. Mede door goed keeperswerk van Janis Blaswich stond het halverwege nog 0-0. De Duitser moest in de eerste helft acht reddingen verrichten, meer dan elke andere keeper dit seizoen in een eredivisieduel. Daarnaast werden de Almeloërs in de eerste helft gered door de paal en de lat. Het was dan ook een klein wonder te noemen dat AZ voor rust nog niet tot scoren was gekomen.

Kans Heracles, daarna 1-0 AZ

Al snel in de tweede helft kreeg Heracles plots een kans op de 0-1. Orestis Kiomourtzoglou kreeg de ruimte om richting het Alkmaarse doel te lopen, maar zijn schot werd gestopt door AZ-goalie Marco Bizot. Al snel daarna volgde alsnog een voorsprong voor de thuisploeg. Teun Koopmeiners schoot raak vanaf elf meter, nadat Alexander Merkel ongelukkig Jonas Svensson had onderuit gehaald: 1-0.

Heracles sterker, maar alsnog 2-0

In het vervolg werd Heracles sterker en gevaarlijker. Silvester van der Water kwam al snel na de 1-0 net tekort bij een scherpe voorzet en tien minuten voor tijd was Cyriel Dessers dichtbij een treffer. Invaller Jeremy Cijntje bediende de spits, maar laatstgenoemde was te gehaast en kreeg de bal niet tussen de palen. Heracles bleef hoop houden, maar vlak voor tijd werd het alsnog 2-0. Calvin Stengs gooide het duel op slot met een poeier in de korte hoek.

AZ - Heracles Almelo 2-0 (0-0).
Score:
55. Koopmeijers 1-0, 88. Stengs 2-0.
Heracles Almelo: Blaswich, Breukers, Pröpper, Knoester, Czyborra, Merkel, Mauro (73. Cijntje, Kiomourtzoglou, Van der Water (73. Dos Santos), Dessers, Konings.

Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel: Wijndal, Midtsjö (AZ), Pröpper, Breukers, Merkel (Heracles Almelo).