Volledig scherm
© Cootje Design Fotografie/Marco Oude Groothuis

Historische dag voor iedereen die Heracles warm hart toedraagt

ALMELO - Deze vrijdag wordt een historische dag voor iedereen met een zwart-wit hart. Het is de dag van de loting voor de derde voorronde van de Europa League. Met in de koker: Heracles. De uitkomst raakt niet enkel Almelo.

Na het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van de club maakt Heracles Almelo zich op voor in elk geval twee Europese wedstrijden. Het avontuur begint deze vrijdag in het Franse Nyon, waar een vierkoppige afvaardiging van Heracles te horen krijgt tegen wie de spelers van trainer John Stegeman het op 28 juli en 4 augustus moeten opnemen.

Trappelen
Hoe de tegenstander ook heet, een grote groep fans staat te trappelen om hun club achterna te reizen. Desnoods naar Kazachstan of Albanië. De afgelopen weken waren de weken van het lange wachten. Niet alleen voor de spelers en staf, maar zeker ook voor de supporters.

De vragen over het Europese avontuur zijn talrijk, logisch het is voor het eerst in 113 (!) jaar dat de club dit meemaakt. Inmiddels hebben 4000 fans een kaartje gekocht voor de thuiswedstrijd.

Hoe de reis straks verloopt, is nog onduidelijk. „Ik moet met mijn vrouw mee naar Spanje. Maar als in mijn vakantie Heracles ergens anders speelt, stap ik in het vliegtuig. Kan ik alvast een kaartje kopen voor de Europese uitwedstrijd?”, vraagt een man in zijn bouwvakkersoutfit resoluut aan de baliemedewerker van Heracles Almelo.

De baliemedewerker moet het antwoord schuldig blijven. Op zijn vraag of Heracles voor de supporters een paar vliegtuigen chartert, kan niemand nu een zinnig antwoord geven.

Bijzonder moment
Zeker is dat Heracles aan dit Europese avontuur begint op een bijzonder moment. Het is namelijk vijf voor twaalf voor het Nederlandse voetbal in Europa. Alle clubs moeten presteren om in de toekomst nog rechtstreeks toegang te hebben tot Europees voetbal. „We staan voor een cruciaal jaar”, vertelt lotingexpert Michel Abbink.

De kunst voor clubs die een voorronde moeten spelen - naast Ajax en AZ dus ook Heracles - is om in ieder geval de poulefase te halen. Dan spelen zij zes wedstrijden en hebben ze zes keer de kans om punten te pakken. Iedereen moet er daarom staan dit jaar, zegt Abbink. „En we moeten allemaal een Heracles-shirt aantrekken en voor ze juichen. Hoe beter zij het doen, hoe beter het is voor het Nederlands voetbal.”

Geen status
Gemakkelijk zal dat voor Heracles niet worden. Omdat de ploeg nooit in Europa heeft gespeeld, heeft de naam internationaal geen enkele status. Daardoor is Heracles ongeplaatst en loot het zeer waarschijnlijk een zware tegenstander. Die ongeplaatste status betekent tevens dat de Almelose club op donderdag 28 juli eerst thuis speelt, op 4 augustus volgt in het buitenland de return. Geen fan die daar wakker van ligt. „Ik zorg gewoon dat ik erbij ben, hoe dan ook”, zegt Telgenkamp.

Vrijdagmiddag om 13.00, dan weten in Almelo heel veel mensen of ze hun spaargeld al moeten aanbreken.