Volledig scherm
© ANP

Indeling in categorie 2 interesseert Heracles-voorzitter Smit 'geen zier'

ALMELO - Heracles Almelo is door de KNVB opnieuw ingedeeld in categorie 2, de groep clubs met een volgens de voetbalbond ‘zorgelijke financiële status’. Voorzitter Jan Smit zegt dat hem dat 'geen zier' kan schelen. Hij pleit voor een systeem met twee in plaats van drie categorieën.

Heracles belandde in januari van dit jaar in categorie 2. De verrassende nummer 6 van de eredivisie van vorig seizoen werd toen teruggezet, omdat er 2 miljoen euro is uitgeleend aan de stichting waarin het Polman Stadion is ondergebracht. „Die 2 miljoen is ten laste gegaan van ons eigen vermogen, dat trouwens nog steeds meer dan een miljoen euro bedraagt”, zei voorzitter Jan Smit destijds.

Smit zegt nu: „Of je nou in categorie 3, bij de volgens de KNVB financieel sterke clubs, of in categorie 2 zit, maakt niets uit. We zijn er niet door beperkt in ons handelen. Ik durf te stellen dat de financiële situatie bij Heracles nog nooit zo goed is geweest als nu.”

Onderscheid
Voor de KNVB maakt het kennelijk wel wat uit, anders waren er niet drie maar slechts twee categorieën en werd er slechts onderscheid gemaakt tussen financieel sterke en zwakke clubs.

Smit: „Ze kunnen net zo goed teruggaan naar twee categorieën. Wij zitten nu in categorie 2 omdat we door de nieuwbouw zijn gezakt in onze liquiditeit en relatief veel geld uitgeven aan salarissen. Nou, laat dat nou net onze kracht zijn. Wij hebben een platte organisatie en bij ons staat het kapitaal op het veld. Ik voel me heerlijk bij categorie 2.”

FC Twente
FC Twente blijft nog in categorie 1, de groep clubs die onder verscherpt financieel toezicht staat van de KNVB. Dat is geen verrassing. De Enschedeërs gaan naar verwachting in november terug naar categorie 2.