Volledig scherm
© Ferry de Goeijen

Minuut applaus voor overleden oer-Heraclied Germs

ALMELO – De supporters van Heracles hebben zaterdagavond, tussen de 88e en 89e minuut, geapplaudisseerd voor Haijo Germs. De oer-Heraclied, binnen supporterskringen zeer geliefd, overleed afgelopen week op 88-jarige leeftijd.

In Germs verloor Heracles Almelo een van zijn trouwste supporters. Tot op zeer hoge leeftijd bleef Germs bij de club actief als vrijwilliger, hetgeen hem in 2015 een koninklijke onderscheiding opleverde: Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Germs vervulde door de jaren heen diverse functies als kaartverkoper en suppoost. In die rol kende iedere supporter hem, toen Heracles nog aan de Bornsestraat speelde. Ook daarna reisde Germs steevast vanuit zijn woonplaats Heino naar Almelo om zijn club te zien spelen.

Verdwaald schot

Bij het grote publiek werd Germs vooral bekend door een voorval tijdens Heracles – AZ, in april dit jaar. De warming-up was in volle gang. Voor Germs was dat het moment dat hij vanuit zijn stekkie in het supportershome van Hart voor Heracles een aantal opstellingsformulieren naar het mindervalidenplatform bracht Een traditie van al zo'n twintig jaar oud. 

Germs liep net op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Een verdwaald schot van Samuel Armenteros kwam recht op hem af. Germs viel en moest aan zijn verwondingen geholpen worden in het ziekenhuis, maar keerde direct terug in het stadion, om het restant van de wedstrijd te zien. Een paar dagen later werd hij in het zonnetje gezet door Armenteros, van wie hij een shirt ontving.

Germs was al enige tijd ziek. Hoewel het eigenlijk niet ging, wilde hij zijn club toch nog een keer zien spelen. Bij Heracles – FC Groningen, begin deze maand, was Germs aanwezig en zag hij ‘zijn’ Heracles met 2-1 winnen.

Volledig scherm
Haijo Germs werd in het voorjaar nog in het zonnetje gezet door Samuel Armenteros. © Annina Romita
Volledig scherm
Haijo Germs uit Heino werd voor zijn vrijwilligerswerk bij Heracles Lid in de Orde van Oranje Nassau. © Emiel Muijderman