Volledig scherm

Naam 'Almelo' ontbreekt in nieuw logo Heracles

ENTER - Het nieuwe logo van voetbalclub Heracles is vrijdagavond om 19.03 uur onthuld, in het bijzijn van clubbestuurders, sponsors en supporters.

A1
Dat gebeurde door het uitrollen van een enorm doek op het pand van Morskieft Ontwerpers, langs de A1 bij Enter. Heracles is in 1903 opgericht, vandaar het tijdstip.

Belangrijke rol voor supporters
Han Morskieft, die het logo samen met Epic uit Amsterdam ontwierp, zegt dat de supporters een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming.Vertegenwoordigers van bijvoorbeeld Bianco Nero en Hart voor Heracles werden nauw bij het ontwerpproces betrokken. ,,Dat bestond vooral uit het maken van keuzes”, legt Morskieft uit.

Bianco Nero
,,Wij gaven vooral voorzetten. Duidelijk werd zo bijvoorbeeld dat de supporters toch echt graag een logo in de vorm van een wapen wilden.” Geprobeerd werd aansluiting te vinden bij het logo van Bianco Nero. ,,Maar dat bleek toch te veel te lijken op dat van een grote betoncentrale”, lacht Morskieft.

Logo
In het wapen is, behalve de naam van de club, het hoofd van de Griekse held opgenomen, getooid met leeuwenmanen, de oprichtingsdatum, de blauwe wybertjes die de stad Almelo verbeelden en, vanzelfsprekend, de witte en zwarte banen, de kleuren van Heracles. Een beetje veel? Morskieft: ,,Misschien. Het had iets gestileerder gekund, maar een aantal dingen moest er in ieder geval in komen. Het grote voordeel daarvan is dat zo’n logo breder gedragen wordt. Want je kunt er heel wat gedoe mee krijgen wanneer dat niet het geval is. Morskieft Ontwerpers heeft zich ook ondergeschikt gemaakt aan het proces.”

Ontbreken stadsnaam
Wat opvalt is het ontbreken van de stadsnaam ‘Almelo’ in het logo. Destijds, bij de bouw van het huidige stadion, was het een eis van de gemeente dat het voortaan Heracles Almelo zou zijn. Dat pad wordt nu, in ieder geval in het logo, weer verlaten. ,,De gemeente zou er geen bezwaar tegen hebben”, zegt Morskieft. ,,Bovendien is Heracles niet alleen Almelo. Supporters zitten ook in de achterliggende gebieden, zoals in Vriezenveen en Bornerbroek. En Tom Egbers, die ook met ons heeft meegedacht, zegt in Studio Sport ook altijd Herácles. En geen Heracles Almelo.”